Imam dobit, nemam para, u čemu je caka?

Izvor: JužneVesti.com, 08.Dec.2023, 13:07

Imam dobit, nemam para, u čemu je "caka"?

Ukoliko ste došli do kraja godine i od knjigovodstvene agencije dobili informaciju o dobiti, a nije vam jasno kako ta dobit ne oslikava realno stanje na računu, ne brinite, niste jedini i ovaj tekst je upravo za vas.

Anđela Ilić - Ideal Računovodstvo Kako se dolazi do situacije da firma ostvari dobit, a na tekućem računu nema para u istom iznosu?

Kao što većina vas zna, dobit predstavlja razliku između prihoda i rashoda (troškova) firme.

Na prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pogled, matematika veoma jasna, ako smo zaradili (prihodovali) 100.000,00 EUR i potrošili (rashodovali) 70.000,00 EUR, naša dobit je 30.000,00 EUR i toliko novca trebamo imati na računu.

Ali, u praksi, to najčešće nije tako.

U praksi se često dešava da preduzetnici koji se po prvi put susreću sa finansijama (na primer preduzetnici koji tek razmišljaju o otvaranju firme), imaju određenu percepciju šta bi trebalo da predstavlja trošak u računovodstvenom smislu, pa tako različite kupovine, kao što je oprema, osnovna sredstva, auto, nekretnina i sl. Preduzetnici očekuju da knjigovodstvo sve svrsta u trošak firme i na taj način smanji dobit, ali u praksi to nije slučaj.

Naime, kupovina određenih stvari ili nabavka određene imovine/opreme nije moguće prikazati u poslovnim knjigama kao trošak u punom iznosu, već postoji % iznosa koji možemo koristiti za umanjenje dobiti u tekućoj godini.

Kao razultat, dobijamo situaciju u kojoj smo kao firma potrošili novac sa računa, a dobit na papiru se nije smanjila ili se smanjila samo za određeni procenat amortizacije.

Sledeća važna stavka koja utiče na dobit jesu nepriznati troškovi u poreskom bilansu, kao i nešto što se naziva neposlovna potrošnja odnosno plaćanje stvari koje nisu u direktnoj vezi sa biznisom. Anđela Ilić - Ideal Računovodstvo

Računovodstvena pravila tačno propisuju koja plaćanja mogu biti svedena kao trošak, a koja ne, što se dodatno može komplikovati kod povezanih pravnih lica koje imaju obaveze izrade studija o transfernim cenama, ali o tome drugom prilikom.

Kako bi vam približili tematiku, u samom poreskom bilansu (PB) iskazani su različiti troškovi koji se ne priznaju za potrebe obračuna poreza na dobit.

Na primer, direktan otpis potraživanja koje nije utuženo ne može se priznati kao trošak koji umanjuje poresku osnovicu.

Isto je i sa nekim porezima koji nisu plaćeni ili troškovima obezvređenja imovine koja nije prodata.

Samim tim, ukoliko ste prošle godine iskazali ovakve stavke u poreskom bilansu, one su uvećale vašu dobit.

Ako ste u ovoj godini ispunili uslove za priznavanje, sada je možete smanjiti. Dakle, ovi troškovi su svakako u vašem bilansu uspeha smanjili vašu dobit ali za potrebe obračuna poreza na dobit izrađuje se poreski bilans, i u njemu oni neće biti priznati.

Stavka koja se nažalost sve češće sreće u bilansima firmi su nedokumentovani troškovi i troškovi za lične potrebe vlasnika firme.

Naime, zadatak knjigovodstva je da u poslovnim knjigama obuhvati sve troškove koji su nastali ako ima informaciju o njima.

Međutim, ukoliko nisu pravilno dokumentovani, Zakonom o porezu na dobit je propisano da nemate pravo da ih koristite prilikom obračuna oporezive dobiti. Isto je i sa troškovima koji nisu nastali u poslovne svrhe, kao što su troškovi koje vlasnik pravi trošeći imovinu firme za lične potrebe.

Vlasnici i zaposleni sve više plaćaju karticom a račune od potrošnje ne predaju na knjiženje. Ponekad iz nemara ili neznanja o važnosti ovih računa, kako god, firma na kraju plaća porez na dobit na ovaj vid potrošnje.

Jer trošak je nastao, ali bez računa, on se tretira kao nedokumentovani trošak ili uzimanje iz imovine firme za lične potrebe vlasnika. U oba slučaja, proizvodi obavezu poreza na dobit, a u drugom slučaju i obavezu poreza na prihode od kapitala.

Kako smo videli, kupovina određenih stvari se u računovodstvenom smislu može voditi kao trošak, ali velika većina toga i ne može i na taj način se suštinski ne utiče na promenu stanja dobiti, te treba dobro razmisliti i konsultovati se sa knjigovođom da li će planirana kupovina smanjiti moju dobit, ukoliko je to bio cilj.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.