Igrajmo zajedno

Izvor: JUGpress.com, 01.Nov.2017, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igrajmo zajedno

NIŠ

Dvočasovnim koncertom u pozorištu u Nišu nastavljena je realizacija Projekta iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija pod nazivom “Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“.

U saradnji sa projektnim partnerom, dramskim pozorištem „Dragomir Asenov“ iz Montane u Bugarskoj, prikazan je program u izvođenju Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ iz Niša, sa srpske strane i „Objedinjenog dečijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kompleksa“ i Čitaonice „Izgrev -1927“ sa bugarske strane.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić i gradonačelnik Montane Zlatko Živkov istakli su značaj međusobne razmene kulturne baštine, srpskog i bugarskog naroda.

-Bugarski grad Montana je projektni partner kakvog svaka opština u Srbiji treba da ima. Pružili su nam ruku saradnje koju smo rado prihvatili, ne samo na ovom već i na budućim projektima. Jedan od njih će možda biti rekonstrukcija Parka Svetog Save, drugi nastavak ugradnje podzemnih kontejnera – rekao je Kocić. – Posebno se zahvaljujem prvom čoveku Montane, Zlatku Živkovu, koji kao član evropskih institucija ima veliki uticaj na važne odluke. Gradska opština Medijana je srećna što ga ima za prijatelja, jer koliko radi za svoje toliko radi i za građane Medijane, dodao je prvi čovek najveće niške opštine.

Gradonačelnik bugarskog Grada Montana Zlatko Živkov, ocenio je da se Gradska opština Medijana pokazala kao pouzdan i kvalitetan partner u apliciranju za sredstva IPA fondova.

-Retke su opštine koje sa mnogo odgovornosti pristupaju realizaciji prekograničnih projekata, kao što to čini Medijana. Saradnik kakav se samo može poželeti. Procenili smo da je zajednički rad na projektima u interesu građana i Montane i Medijane i ostaćemo dosledni saradnji sa najvećom niškom opštinom – rekao je Živkov. – Srbiji ćemo pomoći uvek kada zatreba – rekao je Živkov.

Konkretnim projektom predviđena je organizacija četiri kulturno umetnička programa u kojima će zajedno učestvovati srpski i bugarski izvođači. Prvi program održan je u Montani, a sledeće dve manifestacije u planu su za narednu godinu. Cilj projekta je poboljšanje turističke ponude i privlačenje turista na području Niša, to jest Gradske opštine Medijana i Grada Montana u Bugarskoj. Projektom je predviđena nabavka opreme za održavanje kulturnih manifestacija, izrada zajedničke strategije za promociju turizma i kulturnu razmenu, odštampana u trojezičnoj varijanti. Biće postavljen i onlajn kulturni kalendar sa informacijama o predstojećim događajima i turističkim promocijama. Vrednost projekta je blizu 575 hiljada evra.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.