I za polovne i jeftine knjige humane Nišlije davale hiljade

Izvor: JužneVesti.com, 28.Apr.2015, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I za polovne i jeftine knjige humane Nišlije davale hiljade

Jeftine knjige s kioska, kao i polovne koje su Nišlije donosile od kuća, kupovane su i za po par hiljada dinara tokom humanitarne licitacije na keju na kojoj su za lečenje Strahinje Stojanovića od leukemije prikupljene 103.000 dinara.

Za nekoliko sati, koliko je u petak uveče na “amfiju” kod nišavskog keja trajala ova licitacija, prodato je, kako kaže Miloš Dimić sa Ekonomskog fakulteta, od 70 do 100 najrazličitijih naslova.

Tako je, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kaže, za po 1.000 ili 2.000 dinara veliki broj okupljenih studenata kupovao knjige poput “Ljubavi u doba kokaina” Simonide Milojković, “Zauvek u srcu” Vesne Dedić, “Ranjeni orao” Mir-Jam, ali i naslove kao što je “Derviš i smrt”.

Knjige su donirale i Narodna i Univerzitetska biblioteka, a mnogo njih doneli su i studenti. Nije nam bilo bitno koji su naslovi u pitanju i kolika je njihova umetnička ili tržišna vrednost. Ideja je bila da se prikupi što više para i mi smo prezadovoljni humanošću koju su Nišlije pokazale - kaže Dimić.

Početna cena svake knjige je, objašnjava on, bila 100 dinara i svakom ponudom cena se povećavala za 50 dinara, pa su tako svi naslovi u proseku rasprodati za 1.000 do 1.500 dinara, dok je najskuplja knjiga “otišla” za 2.700 dinara.

Uz dobro raspoloženje i mnogo entuzijazma, niški studenti su tako prikupili tačno 103.020 dinara koje će uplatiti 22-godišnjem Strahinji Stojanoviću iz Vladičinog Hana kome je nedavno otkriveno da boluje od leukemije.

Kako bi nabavio potrebnu medicinsku pomoć, kažu organizatori licitacije, Strahinji je potrebno blizu 3 miliona dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.