Izvor: JUGpress.com, 14.Okt.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u devetoj deceniji života profesor Cvele ne odustaje od medalja

NIŠ

                     Nišlija Cvetko Kitić  koji ima 83 godine ne zna za poraze kada sport u pitanju. Sa Balkanskog prvenstva u atletici za veterane održanog nedavno u Bukureštu

vratio se sa sedam medalja i to tri zlatne, jednom srebrnom i tri bronzane.

Kitić koji je penzionisani profesor Medicinskog fakulteta takmičio se u kategoriji atletičara starijih od 70 godina, a pobedio je u trci na 100 metara, troskoku i skoku udalj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
                  „Siguran je da bi se iz Bukurešta vratio sa još kojom medaljom, ali su propozicije takve da sam mogao da se prijavim u samo četiri discipline u pojedinačnoj konkurenciji. Moja je želja bila da se takmičim u deset disciplina, jer sam spreman za tako nešto. Najdraža mi je medalja u trci na 100 metara, a potom medalja u skoku udalj. Sto metara sam istrčao za 15,7 sekundi, a udalj sam skočio 4,05 metara“, istakao je Kitić.

                  Profesor Cvetko Kitić je na disadašnjim takmičenjima, a takmičio se na svim meridijanima, osvojio 130 medalja. Ponosno ističe da su 85 zlatne.

                   „Moj najveći uspeh je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama za veterane, 2013. godine u Torinu. Na tom takmičenju sam osvojio zlato u skoku udalj, srebro u troskoku i bronzu u trci na 100 metara. Tada sam udalj skočio 4,68 metara, u troskoku sam imao rezultat 8,85, a na 100 metara sam trčao 14,24 sekundi. Tada sam imao bolje rezultate nego sad je sam tada bio mlad, a sada mi opadaju fizičke sposobnosti pa i rezulati“, kaže Kitić.

                 Ne takmiči se slučajno u atletici. Kada je bio mlad trenirao je  atletiku u niškom atletskom klubu „Železničar“, ali se potom posvetio studijama i nauci.

                  „Nisam želeo da živim kao klasičan penzioner, da sedim na klupi u parku i da igram šah. Učlanio sam sam u atletski klub „Veteran“ u Beogradu zato što u Nišu nema atletskog kluba za veterane. Trčim i radim vežbe svakog jutra od 7 do 8,30 časova na keju pored Nišave, a jednom nedeljno odlazim na stadion „Čair“ sa štopericom da bih proverio vreme. Ukoliko nisam zadovoljan rezultatima, pojačavam trening“, kaže Kitić.

                   Već sada kao veteran ima najviše osvojenih medalja, ali od sporta ne odustaje.

                   „Nameravam da i dalje pobedjujem, jer je sve ispod zlata za mene neuspeh. Ne prihvatam kada ljudi kažu ‘važno je učestvovati’. To kažu oni koji ne mogu da postignu nešto više i onda time pravdaju sebe. Kada izadjem na atletsku stazu mislim kao Spartanac, kažem sebi ‘hoću sve, ne dam ništa’ i borim se kao Spartanac“, kaže Kitić i dodaje:

                    „Osim što redovno treniram, zdravo se hranim, učim engleski svakog dana, družim se sa ljudima, putujem, optimista sam, nikada ružno o životu nisam mislio. Razveden sam, ali imam već 13 godina partnerku koja je mladja od mene 50 godina”.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.