Izvor: JUGpress.com, 21.Okt.2019, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor NCPD “Branko” nastupio na Međunarodnom festivalu duhovne muzike “Državni glas” u Minsku

NIŠ

 Uz blagoslov Episkopa niškog  Arsenija, hor NCPD “Branko”, učestvovao je zajedno sa horovima iz Rusije i Belorusije na Međunarodnom festivalu duhovne muzike ,,Državni glas”, koji je održan 19. oktobra u manastiru Svete Jelisavete u glavnom gradu Belorusije Minsku.

 Nastupom u jednom od hramova manastira Svete Jelisavete, opravdali su 132 godina svog postojanja i rada. Nastup niškog hora praćen je dugim aplauzima i ovacijama, a sam dolazak hora na festival, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nije ostao neprimećen ni od šire javnosti, jer je njegov dolazak najavljen i propraćen od strane medija. Hor “Branko” je bio i jedini hor koji je učestvovao na ovom festivalu, a kome je pripala čast da svojim pojanjem, saslužuje Svečanu liturgiju u crkvi manastira Svete Jelisavete u kojoj se Festival održao

Na Festivalu u Minsku hor se, pod dirigenstkom palicom Sare Cincarević, predstavio, našoj javnosti, dobro poznatim kompozicijama. Izveli su delove Mokranjčevog “Opela”, “Svjati Bože”, “Francuske Koljadke”, kompozicije monhinje Denisove. Sazvučje glasova horista ispunjavali su prostor crkve manastira Svete Jelisavete, a kraj svake pesme bio je propraćen dugim aplauzom i ovacijama publike, dok je prostor samog hrama bio mali da primi sve koji su želeli da čuju horove.

Kompleks manastira Sveta Jelisaveta u Minsku, ima pet hramova, a u kompleksu boravi 136 monahinja od kojih su šest iz Srbije. Ovo duhovno zdanje opslužuje oko 3000 ljudi.

  NCPD “Branko” već duže vreme ima tesne duhovne i umetničke veze sa monahinjama iz manstira Svete Jelisavete u Minsku, pa je tako kao plod saradnje, nastao video spot kompozicije “I to je, to je sve”, za koju je muziku napisala mati Julijanija, Denisova, monahinja manstira Svete Jeleisavete u Minsku, a prepev na srpski jezik, je uradio protojerej Niške eparhije, Nenad Mikić.

 Za kompoziciju snimljen je i zvaničan video spot uz blagoslov Episkop niškog Arsenija u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji i crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji, povodom obeležavanja 850 godina od podizanja prvih zadužbina Sv. Simeona Mirotočivog u Kuršumliji.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.