Grdelička “pihtijada” revijalna

Izvor: JUGpress.com, 19.Jan.2019, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grdelička “pihtijada” revijalna

”Pihtijada”,  u organizaciji Doma kulture u Grdelici, ove godine nije imala takmičarski, već revijalni karakter, ali to nije uticalo na kvalitet tradicionalnog srpskog predjela, niti pokolebalo domaćice u nameri da pokažu svoje kulinarsko umeće.

Dominirale su ”pihtije”, ali su na štandovima svoje mesto zauzele domaće pogače i pite, obavezni prebranac, razne vrste  domaćih slaniša i slatkiša. Prostor je mirisao na kuvanu rakiju, bez koje, kažu znalci, ”pihtije” >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nemaju pravi šmek.

Pozdravljajući vredne domaćice i goste sa ”Bog se javi”, direktor Doma kulture u Grdelici, Marko Trivunić, podsetio je na to da je priprema ovog tradicionalnog srpskog predjela usko vezana za Bogojavljenje i sutrašnji praznik posvećen Svetom Jovanu Krstitelju:

–          Organizator ”Pihtijade” je Dom kulture, a pokrovitelj grad Leskovac. Koristim priliku da se lokalnoj samoupravi zahvalim zbog toga što podržava sve manifestacije naše ustanove i gradonačelniku Cvetanoviću, jer rado dolazi na iste. Grad nam pruža podršku i u infrastrukturnim poduhvatima. Krajem prošle godine, odobrena su nam sredstva za zamenu krova na zgradi Doma kulture, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova, još nismo započeli radove. Čekamo prve lepe dane da počnemo sa rekonstrukcijom.

????????????????????????????????????

Pihtije su autohtono srpsko predjelo, a svaki kraj Srbije priprema ga na svoj način, tako da je ono, iako isto, ustvari potpuno autentično.

–          U Domu kulture Grdelica, ”Pihtijada” se održava treći put i ova manifestacija poprima obeležja tradicionalne. Nije takmičarskog karaktera, već je namera i želja organizatora da svim dolazećim generacijama pokaže koliko je nematerijalna baština važna za očuvanje nacionalnog identiteta, te da se mora čuvati i prenositi dalje.

Domaćicama koje su pripremale pihtije i ostale specijalitete i udruženju žena ”Jelendol” , pripala su priznanja za učešće na manifestaciji kojom se neguju hrišćanska vera i tradicija.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.