Grdeličani: Reka mutna, radovi počeli

Izvor: JUGpress.com, 07.Jul.2016, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grdeličani: Reka mutna, radovi počeli

GRDELICA

Rupska reka je od juče zamućena I njome teče voda braon boje kao da je od oranja, preneli su danas JUGpressu gradjani Grdelice.

Meštani ove varošice su uznemireni zbog ove pojave, tvrde da je reka bila mutna I pre kiše I da čak ni jučerašnje padavine nisu mogle da je zamute u tolikoj meri jer je njen nivo nizak.

U Udruženju gradjana “Rupska reka” kažu da imaju informacije od očevidaca da su radovi na izgradnji  druge mini hidrolektrane na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << lokaciji “Lanište“ na Rupskoj reci počeli juče a današnje saopštenje  Odeljenja za urbanizam, komunalno – stambene i imovinsko pravne poslove opštine Vlasotince, koje je pre javne rasparave o Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu izdalo grdajevinsku dozvolu, smatraju  “običnim pokušajem pranja”.

Gradjevinsku dozvolu je izdala I leskovačka Uprava za urbanizam a naši izvori navode da se to desilo baa u vreme dok je u Sali skupštine grada trajala javna rasprava koju je organizovalo  Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,

Grdeličani očekuju da opština Vlasotince pošlaje inspektore da provere šta se dešava na lokaciji za koju su izdali grdajevinku dozvolu a u “Rupskoj reci” kažu da bi to ova opština morala da uradi “naročito posle tvrdnji u današnjem saopštenju da “ukoliko studija ne dobije saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, radovi neće moći da budu prijavljeni niti legalno izvođeni”.

Predstavnici ministarstva su na javnoj raspravi u Leskovcu u utorak rekli da će  Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu biti na “javnom uvidu” , dakle I otvorena za suugestije I komentare u narednih dvadeset dana.

Mesna zajednica Grdelica I mesne zajednice u nekoliko okolnih sela jednoglanso su donele odluku da se ne dozvoli izgradnja ove hidroelektrane a na  štetnost te izgradnje po vodonsbdevanje  je na javnoj raspravi upozorio  I direktor Javno komunalnog preduzeća iz Grdelice.

Izgleda da iza izgradnje mini hidroelejtrane ipak stoji neko mnogo “jači” od zakona I životnih potreba 15.000 ljudi. I da nije iz Kumareva.

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.