Izvor: JUGpress.com, 05.Okt.2022, 21:55

Gradska toplana u Nišu spremna za grejnu sezonu

NIŠ

Gradska Toplana u Nišu je spremna za početak grejne sezone koja bi zvanično trebalo da počne 15.oktobra, ali je ove godine Udruženje toplana u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom rudarstva i energetike i sa njima će odrediti kada će grejna sezona krenuti na nivou cele teritorije Republike Srbije, kaže Darko Pejčić, tehnički direktor JKP „Gradska toplana“ u Nišu. Prema njegovim rečima  bilo je godina  kada se i ranije kratalo sa grejanjem zbog niskih temperatura, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pa je svaka godina spečifična.

                         „ Ove godine je posle 1.oktobra bilo uslova za tople probe, ali bi to trajalo samo jedan dan. Moramo da budemo svesni da svaki start grejne sezone iziskuje velike  troškove. U rezervoare imamo oko hiljadu tona mazuta koji moramo da zagrejemo do optimalne temperature a to su ogromni troškovi i veliki utrošak električne energije. Osaim toga, ove godine će Udruženje toplana u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, sa kojim je u svakodnevnom kontaktu odrediti kada će grejna sezona krenuti na nivou cele teritorije Republike Srbije“, kaže Darko Pejčić.

                       On dodaje da grejna sezona zavisi i od temperatute i da dugoročnija vremenska prognoza kaže da će 14.oktobra biti oko 23 stepena što svakako nije uslov da se krene sa grejnom sezonom do 15.oktobra.

                      „U toplani su sprovedene sve funkcionalne probe i spremni smo za početak grejne sezone i u ovom trenutku samo čekamo zeleno svetlo Ministarstva i možemo da krenemo. Građani neće biti  oštećeni ni u kom trenutku jer je Niš jedan od retkih gradova koji naplaćuje grejanje po potrošnji, ako  nema isporuke toplotne energije, nema ni troškova“, objašnjava Darko Pejčić.

                      Broj korisnika, dodaje on, iz godine u godinu se stalno povećava, a Gradska toplana je spremna da izađe u susret svim građanima individualno ali i investitorima i priključi ih na centralni gradski toplovod.

                     „Ova godina je rekordna po broju priključenja stambenih zgarda. Sklopili su se uslovi da se veliki broj zgrada priključi na Gradsku toplanu, a radi se o nekih 50 i više hiljada novih kvadrata koje ćemo grejati. Osim toga, stalno dobijamo nove zahteve za priključke. Od javnih objekata priključeni su  i neki objekti u Kliničkom centru a nisu njigov sastavni deo.Upravo završavamo radove na priključenju ATD-a. Već smo priključili Studentski dom kod Pravnog fakulteta i Apelacioni sud, a to su velike ustanove koje su za zagrevanje koristile fosilna goriva. To u isto vreme  znači i ekološki prihvatljiviji način grejanja“, ističe Pejčić.

                     Pejčić dodaje da se svake godine radi na tome da grejanje bude isključivo na gas, a da se iz upotrebe isključi mazut.

                      „Ugasili smo veliku kotlarnicu u Somborskoj ulici kao i kotlarnicu „Čair“ koja je bila najveći zagađivač, a sada su nam ostale male  kotlarnice koje greju dve do tri stambene zgrade. Imamo projekte i za njih ali situacija koja nas je sada zatekla sve je to pomalo usporila. U toku je završna faza realizacije  javno-privatnog partnerstva gde bi smo ugasili još dve kotlarnice, na Prirodno-matematičkom fakultetu i u Osnovnoj školi „Mika Antić“ a kao energent bi koristili biomasu što je jako interesantno jer se smanjuje i udeo gasa kao energenta, a biomasa je ekološki prihvatljiva“, zaključuje Darko Pejčić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.