Građani tokom cele godine mogu da podnesu zahtev za umanjenje računa

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jun.2023, 18:56

Građani tokom cele godine mogu da podnesu zahtev za umanjenje računa

Uredbom o energetski ugroženom kupcu građani Srbije imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje. Građani mogu da se prijave tokom cele godine i podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugrošenih kupaca, a iz budžeta je izdvojeno 4 milijarde dinara za subvencionisanje popusta na računima za energetski ugrožena domaćinstva.

Unapređeni kriterijumi za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca; foto: A. Kostić Na predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Ministarstva rudarstva i energetike, Vlada Srbije je 8. decembra prošle godine usvojila novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu sa idejom da se poveća broj domaćinstava koje bi dobile status ugroženih kupaca.

Na panelu posvećenom lokalnom razvoju i životnoj sredini u okviru „EU nedelje mogućnosti“ u Nišu, Radoš Popadić iz Ministarstva je istakao da su unapredili kriterijume za ostvarivanje tog statusa, pa je većem broju građana omogućeno ostvarivanje prava na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

Kriterijumi se odnose na to kakvo je finansijsko stanje domaćinstva, računato po proseku članova, da li primaju neku socijalnu pomoć, kakvo je zdravstveno stanje pojedinih članova, kriterijum je i dečiji dodatak. Želeli smo da kriterijumi budu konkretni i da lokalne samouprave mogu lakše da ih prepoznaju - rekao je Popadić.

U saradnji sa Delegacijom Evropske unije Ministarstvo je kreiralo onlajn upitnik gde građani mogu da provere da li ispunjavaju kriterijume, ali pošto mnoga ugrožena domaćinstva nemaju takve uslove, oni ih informišu uz račun.

Kad smo krenuli u kampanju, hteli smo na razne načine informišemo građane. Zato uz račune dobijaju obaveštenje da je stupila na snagu nova Uredba i da se jave. Takođe u institucijama postavljamo flajere jer građani treba da znaju koja prava imaju - istakao je Radoš Popadić.

Podnošenje zahteva za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca je besplatno, a zahtev se može preuzeti sa sajta Ministarstva, lokalne samouprave ili lično u lokalnoj samoupravi.

Zahtev se podnosi lokalnoj samoupravi na teritoriji svog prebivališta koja donosi rešenje o davanju statusa. Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa - naveo je Popadić.

Za subvencionisanje popusta na računima za energetski ugrožena domažinstva iz udžeta je izdvojeno 4 milijarde dinara, od čega je Evropska unija donarila 3,1 milijardu dinara kroz paket podrške Srbiji u energetskoj krizi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.