Građani će od decembra moći da provere koliko su im zaštićeni lični podaci na sajtovima državnih organa

Izvor: JužneVesti.com, 24.Sep.2021, 08:40

Građani će od decembra moći da provere koliko su im zaštićeni lični podaci na sajtovima državnih organa

Da li je bezbedno ostaviti svoje podatke na nekom od sajtova državnih preduzeća i institucija građani jugoistoka Srbije moći će da provere na platformi otisak.org koje će, po najavama kreatora, biti dostupna od decembra ove godine. Građani će, takođe, preko platforme moći da zatraže i obradu privatnih privrednih kompanija, kako bi imali uvid u to koliko će im podaci biti zaštićeni.

Kroz platformu koju je osmislilo udruženje PraviLaw iz Niša, a koja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je još u izradi, kažu kreatori, biće obrađeni svi organi javne vlasti koji se mogu naći u katalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a koji se nalaze na teritoriji juga i istoka Srbije.

Primera radi, kao građanin, uđete na platformu i otkucate ime nekog organa i automatski Vam izađe stepen bezbednosti podataka o ličnosti u tom organu – princip semafora – zeleni organi su bezbedni, žuti su delimično bezbedni, crveni su nebezbedni organi po pitanju bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti građana Republike Srbije - objašnjavaju kreatori.

Pored državnih organa, čiji je broj ograničen, kažu, platforma će obrađivati i privatne privredne subjekte koji će biti obrađeni na zahtev građana.

Do podataka za ovu platformu, objašnjavaju, dolaze slanjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, gde traže uvid u pravilnik o zaštiti podataka o ličnosti samog organa, kao i da li imaju imenovano odgovorno lice za zaštitu podataka o ličnosti.

Na zahteve nećemo upućivati žalbe Povereniku, niti podnositi predloge za pokretanje prekršajnog postupka, dakle nije nam cilj zloupotreba zakona, već ukoliko nam organi ne dostave pravilnike (ne odgovore na zahtev), nećemo ih oceniti kao transparentne u radu po pitanju zaštite podataka o ličnosti - tako će se na sajtu naći u nižoj kategoriji bezbednosti nego organi koji nam odgovore i dostave pravilnik - navode kreatori platforme.

Kreatori kažu da se platforma Otisak.org stvara kako državni organi ne bi služili samo kao tvorci baze podataka za ažuriranje biračkog tela, već da zaista štite građane u skladu sa zakonima.

Najavljuju da će platforma biti onlajn i potpuno funkcionalna oko decembra 2021. godine, a da će projekat trajati do marta 2022. godine, nakon čega će, veruju, naći materijalne i druge resurse da se platforma proširi i na teritoriju čitave Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.