Izvor: JUGpress.com, 03.Jun.2020, 17:43

Grad Niš proslavio svoju slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena

  NIŠ

   Srpska pravoslavna crkva je juče obeležila praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, a grad Niš ovaj dan slavi kao gradsku slavu. Obeleževanje slave započelo je u utorak večernjim bogosluženjem, a nastavljeno juče Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene, kojoj su prisustvovali brojni građani, predstavnici grada, gradskih opština, vojske i policije.

                     Za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od prethodnih godina kada je gradska slava obeležavana brojnim manifestacija organizovanim tokom više dana, ove godine je, zbog epidemije korona virusa, organizovan jedino naučni skup vizantologa „Niš i Vizantija“ , sa podnaslovom „Pohvala istini ili Vaskrs Vizantije“.

                    Tradiocionalni, devetnaesti skup vizantologa organizovan je kao veb konferencija sa onlajn praćenjem.Svečano otvaranje simpozijuma je bilo svima dostupno sa početkom od 17,30 časova. Prijavljeno je 37 referata iz Španije, Italije, Slovenije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rusije, Severne Makedonije, Srbije.

                  Njihove prezentacije mogu da se pogledaju na sajtu naučnog skupa. Ljubitelji prošlosti grada Niša i vizantijskog kulturnog i duhovnog nasleđa pozvani su da prate svečano otvaranje i pregledaju svima dostupne eksluzivne veb prezentacije sa video zapisima na sajtu naučnog skupa.

                  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović svim građanima Niša uputio je čestitku povodom slave grada Niša.

                  „Kao što svaki dom ima svog zaštitnika, tako i naš grad, kao jedna velika porodica i zajednički dom ima svoje svete čuvare, Svetog cara Konstantina Velikog i Svetu caricu Jelenu. Sveti Konstantin Veliki i Sveta carica Jelena vekovima čuvaju Niš, naš ponosni «carski grad»! Nekadašnji niški episkop, a danas Patrijarh srpski gospodin Irinej, s punim pravom u više navrata isticao je kratku ali mudru misao: „Konstantin je Nišu potrebniji, nego li Niš Konstantinu”, kazao je Bulatović.

                         On je kazao da slavni zaštitnici grada Niša, Sveti car Konstantin i Sveta carica Jelena, u ovim teškim vremenima, ulivaju snagu i veru koje nas čine boljima nego što jesmo. Oni nas izgrađuju i dopunjuju, čineći nas dostojnima svojih predaka, istorije i hrišćanske vere.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.