Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2019, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Niš i GIZ podižu energetsku efikasnost

NIŠ

Niš i GIZ sektor za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije  potpisivanjem Memoranduma o saradnji započeli su zajednički rad na podboljšanju energetske efikasnosti u gradu, pre svega u školama i vrtićima, a potom i drugim objektima.

Memorandum su u Gradskoj kući potpisali Darko Bulatović, i vođa GIZ sektora za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, dr Štefan Hajek

Uz  Kraljevo, Pančevo, Priboj, Bajinu Baštu i Užice, Niš >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja započinje aktivnosti na podizanju energetske efikasnosti u gradu, pre svega  u sektoru javnih zgrada.

Sredstva za ove namene obezbeđuje grad, a tehničku podršku I stručnu pomoć daje nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Primenom Kalkulatora za analizu potencijala primene EE mera na školske objekte, koji u osnovi ima „cost-benefit” pristup, kreiraće se prioritetne liste školskih objekata za energetsku sanaciju.

 “„Unapređenjem energetske efikasnosti u zgradama mi želimo da našim građanima omugućimo kvalitetniji život, a životni vek starih zgrada produžimo. Želimo da doprinesemo zaštiti životne sredine i smanjenju štetnih gasova“, rekao je Darko Bulatović je Bulatović, koji je objasnio da niške  škole i vrtiće nemaju  adekvatnu toplotnu izolaciju već  zastarele sisteme grejanja i hlađenja kao i strukturna oštećenja izazvana lošim održavanjem, te će ovo biti prvi objekti na kojima će se raditi.

„Mi se zalažemo za politiku domaćinskog upravljanja raspoloživim kapacitetima koji će doprineti smanjenju potrošnje energije i na taj način, vratiti uloženo u investiciju i u isto vreme poboljšati kvalitet života naših građana“, dodao je Bulatović.

“ Povećanje energetske efikasnosti podrazumeva zamenu stolarije, povećanje izolacije na zidovima, zamenu mašinskih instalacija, izvora energije, zamenu rasvete . To su glavne mere energetske efikasnosti. Postoje i dodane mere kao što je automatizacija svih procesa. ”, objasnio je Bojan Gajić šef odseka  za energetiku gradskog sekretarijata za komunalne delatnosti, energetuiku i saobraćaj. .

“ Veoma mi je drago da se grad Niš opredelio da preduzme odgovornost i da se posveti energetskoj efikasnosti u javnim zgradama i primeni ovaj program koji smo zajedno napravili. Takođe mi je drago da je Niš jedan od prvih gradova u Srbiji koji je potpisao memorandum i koji će krenuti sa realizacijom predviđenih aktivnosti. “ rekao je dr Štefan Hajek .

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ već 10 godina radi projekte koji se tiću energetske efikasnosti.

Ono što predstoji je  pregled i analiza trenutnog stanja školskih objekata, a zatim i procena potencijalnih ušteda energije, predlog adekvatnih mera za njihovu energetsku sanaciju, te definisanje narednih koraka i nosilaca aktivnosti.

U Srbiji ima oko 6500 škola i vrtića, od kojih je najveći broj građen sedamdesetih i osamdesetih godina. Većina zgrada ima neodgovarajuću toplotnu izolaciju, zastarele sisteme grejanja i hlađenja i značajna strukturna oštećenja prouzrokovana neadekvatnim održavanjem.

Memorandumom koji je potpisan između GIZ-a i Grada Niša u oblasti energetike i energetske efikasnosti,  planirano je  da aktivnosti predviđene ovim dokumentom budu sprovedene do kraja 2019. godine.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.