Gnjilane: asimilacija i na groblju - ploče sa natpisima isključivo na albanskom

Izvor: KMnovine.com, 14.Jun.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gnjilane: asimilacija i na groblju - ploče sa natpisima isključivo na albanskom

Betonske ploče sa natpisima “Grobnica pripadnika zajednice katolika, protestanata, pravoslavaca i Jevreja",  postavljene su pre nekoliko dana na pravoslavnom groblju u Gnjilanu.





 
Na pločama na srpskom groblju samo na albanskom jeziku velikim slovima piše “VVARREZAT E KOMUNITETIT PROTESTANT“, „VARREZAT E KOMUNITETIT KATOLIK“, „VARREZAT E KOMUNITETIT HEBRE“, „VARREZAT E KOMUNITETIT ORTODOKS“, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << saznaje RTV Puls.

Srpska pravoslavna crkva o ovom postavljaju ploča nije bila unapred obaveštena.

U telefonskom razgovoru za RTV Puls, iz separatističke opštine Gnjilane kažu da su ploče postavljene pre dva, tri dana,, potvrdio  je direktor tzv "odeljena za urbanizam i zaštitu životne sredine" Bekim Bajrami.

Bajrami je najavio da će se za nekoliko sati oglasiti zvaničnim saopštenjem za javnost.

Na slikama koje su poslate našoj redakciji vidi se da je pravoslavno groblje zaraslo u korov i šiblje. Na ovom groblju posle 1999. godine mnogi spomenici su oskrnavljeni. Raseljeni Srbi dolaze da obiđu grobove svojih predaka samo na Zadušnice, međutim u poslednjih nekoliko godina organizovanog dolaska gotovo i da nema.

Novinarka: Maja Živković





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.