Izvor: JUGpress.com, 22.Jun.2023, 17:43

Geometrija namučila osnovce, problemi sa kupom

NIŠ

Budući srednjoškolci  su danas rešavali test iz matematike, a sutra rešavanjem testa iz izabranog predmeta zavšavaju sa završnim ispitom. Neki osmaci kažu da je matematika bila lakša sada nego na probnom završnom ispitu, ali se svi slažu u jednom, najteži su im bili  18, 19 i 20 zadatak, a namučili su se sa geometrijom a u centru je bila kupa.

  U Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“, gde je test iz matematike rešavao 81 učenik i jedan učenik po programu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << IOP 2, učenici su počeli da izlaze pred sam kraj ispita, odnosno pre poslednjih 15 minuta jer u to vreme nisu smeli da napuste ispit. Većina njih je, ipak, ostala do kraja radeći rešavajući probleme iz matematike tako od 9 do 11 sati.

                                        „Test nije bio puno težak osim poslednja tri zadatka, a ostalo je bilo lagano.Test je bio lakši neko na probnom završnom ispitu, ali i pored toga nisam uradila ova tri najteža zadatka. Najviše problema  sam imala sa zadatkom iz geometrije, ne sećam se više kako je glasio. Spremala sam se nekoliko meseci i nadam se da osvojim najviše poena iz matematike. Srpski mi je bio teži. Đelim da upišem Ugostiteljsko-turističku školu i nadam se da uspem u tome“, kaže učenica T.S.

                                     Gotovo svi njeni drugovi iz škole se slažu sa njom da su tri poslednja zadatka bila najteža i da su se najviše namučili sa geometrijom i kupom.

                                     „Test je bio slične težine kao probni, možda i lakši. Zadovoljan kako sam uradio  i bolje sam uradio nego test iz srpskog jezika. Najteži je bio  20 zadatak. U pitanju je geometrija, kupa i valjak. Valjda mi je bilo teško jer sam bio bolestan kada smo radili tu oblast“, kaže Đ.M. i dodaje da je istorija predmet koji je on izabrao umesto kombinovanog testa.

                                     Za učenicu I.N.  su prva deset zadataka bili laki i očekuje da osvoji oko 15 poena.

                                    „Zadnja dva zadatka su bila najteža, sa postupcima i geometrija. Spremala sam se od novembra, a polagala sam i prijemni za Umetničku školu“, kaže I.N. koja sutra polaže istoriju.

                                    Milena Kostić, direktorka OŠ „Vožd Karađorđe“ kaže da su prva dva dana završnog ispita protekla u najboljem radu i da nije bilo nikakvih problema. Dodaje da su svi učenici izašli na završni ispit.

                                   „Deca su se dobro pripremila za završni ispit jer su na vreme završili sa nastavom i ništa u tom pogledu nisu izgubili. Redovno su dolazili i na pripremnu nastavu koja je organizovana u školi. Nakon probnog završnog ispita su sa nastavnicima obradili oblasti gde su pokazali nesigurnost tako da verujemo da će dobro uraditi testove i sada“, kazala je direktorka Kostić.

                                   Dodaje da su se deca izjasnila iz kog predmeta će raditi treći test, a isti predmet su polagali i na probnom završnom ispitu tako da su i za tu novinu spremni.

                                   „Najveći broj učenika se izjasnio za biologiju i  geografiju, otom je došla fizika, hemija i  istorija. Najmanji broj njih se izjasnio za istoriju“, dodala je direktorka Kostić.

                                   Ona naglašava da su deca juče imala malu tremu, ali su danas su deca bila opuštenija.

                                   Direktorka Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ očekuje da će učenici dobro uraditi testove, a dosadašnja praksa je pokazala da su rezultati sa male mature njihovih učenika iznad republičkog proseka.

                                   „Prošle godine su svi naši osmaci upisali željene škole i to već u prvom krugu a očekujemo da tako bude i ove godine“, ističe direktorka Kostić.                                     Preliminarni rezultati biće objavljeni 25. juna. Nakon toga slede žalbe na preliminarne rezultate, a konačni rezultati će biti objavljeni 28. juna. Inače, učenici svoje rezultate mogu da vide i na sajtu Moja srednja škola kada ukucaju desetocifenu šifru.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.