Izvor: JUGpress.com, 19.Mar.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GS KUM “Nezavisnost”: Narod je vrhovni nosilac legitimiteta

BEOGRAD

       

Granski sindikat kulture i medija (GS KUM) “Nezavisnost” upozorava rukovodstvo Radio-televizije Srbije da su oni službenici javnosti i da njihov poslodavac ne sedi u rezidencijalnim zgradama u ovom ili onom parku; njihov jedini poslodavac je narod. Nikakva politička volja ili samovolja nije ta koja određuje prirodu javnog servisa, pa ni onda kada u određenom malom procentu subvencioniše njegov rad; narod uvek ostaje jedini korektiv jer, između >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ostalog, ni taj budžetski iznos za javni servis nije ništa drugo do zahvatanje u džep stanovništva koje svojim doprinosima stvara taj državni budžet”.

U situaciji daljeg zaoštravanja celokupne situacije u Srbiji i napora razumnog dela naroda i organizacija da opšte tokove našeg razvoja podvedu pod konture civilizovanog i razumnog delovanja, došlo je do upada demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije, a zbog upornog odbijanja te medijske kuće, deklarisane pozitivnim propisima kao Javni medijski servis, da objektivno, netendenciozno i nepristrasno izveštava o demonstracijama koje se protiv aktuelnog režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke održavaju u preko 60 gradova Srbije, navodi se u današnjem saopštenju Granskog sindikata kulture i medija (GS KUM.

      ” U svom obraćanju javnosti, generalni direktor te medijske ustanove Dragan Bujošević podsetio je kako je po Zakonu o medijskim servisima „RTS institucionalno autonoman i da je nezavisan u određivanju uređivačke politike“. Takođe, direktor je dodao kako su protesti upadom velike grupe demonstranata u Radio televiziju Srbije, „izgubili legitimitet’’.

         Sindikat Nezavisnost pita generalnog direktora RTS ako je tako dobro informisan o pravnim odredbama koje se tiču kuće koja mu je poverena na upravljanje, kako to da se do sada nije zapitao zašto ta kuća ne ispunjava nijednu od takođe tim zakonom propisanih odredbi koje se tiču nepristrasnosti i objektivnosti? Zašto se direktor, drugim rečima, nije još mnogo ranije, svojim autoritetom koji bi trebalo da ima, potrudio da njegova medijska kuća poštuje taj isti zakon na koji se sada neštedimice poziva?

         Zašto se generalni direktor Bujošević tako očito priklanja trenutno aktuelnoj tehnici političke borbe koju neskriveno emanira režim oličen u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću a koji sve neistomišljenike karakteriše kao neprijatelje i to neprijatelje najnižih etičkih vrednosti (fašisti, tajkuni, lopovi, itd.)?

         Uređivačka politika Informativnog programa Radio-televizije Srbije svojim nekritičkim poslušništvom vladajućem režimu ponovo, posle 20 godina, vodi ka podvajanju društva, podvajanju koje može biti fatalno. Radio-televizija Srbije je, drugim rečima, svojim neprofesionalnim i bagatelizujućim odnosom prema delu naroda koji već mesecima protestuje u 60 gradova Srbije, odnosom koji ponižava zdrav razum i osnovna demokratska načela, doprinela incidentu u kojem je došlo do ulaska demonstranata u Aberdarevu.

         Podsećamo i direktora i javnost Srbije da je, odredbama zakona koji su na snazi u oblasti medijske sfere, Radio-televizija Srbije uz Radio-televiziju Vojvodine, određena u statusu Javnog medijskog servisa i da prema tome mora da sledi samo interes naroda a nikako vladajućeg režima. Interes naroda je, pritom, u objektivnom, pravovremenom i netendencioznom informisanju. Ovaj javni servis to ne ispunjava.

U isto vreme taj isti javni servis kiti se marketinškom floskulom o pravu naroda „da zna sve’’, skrivajući pritom iz te celine sveukupnih društvenih zbivanja one delove koji, po zamisli stratega režima, smetaju tom režimu u neometanom hodu ka projektovanoj večitoj vladavini.

         Ne može se narod okrivljavati za nameru da ostvari svoja prava koja su mu uskraćena; narod je vrhovni nosilac legitimiteta. Narod, dakle, sam bira kako će ostvariti svoj demokratski potencijal: u skupštini ili direktno. Narodu niko ne može ništa da zamera, narod se samo može poštovati i njegovi, direktno ili indirektno izraženi zahtevi, kad tad se moraju uslišiti. U protivnom režim na vlasti dolazi u situaciju da mora da tlači i suzbija sopstveni narod. Teško onom režimu i medijima koji takav režim  podržavaju, kada svoj narod moraju da, pendrecima i sugerisanim istinama koje ne trpe prigovor, suzbijaju u njegovoj nameri da ostvari svoje težnje za slobodom i demokratijom.

         Upozoravamo rukovodstvo Radio-televizije Srbije da su oni službenici javnosti i da njihov poslodavac ne sedi u rezidencijalnim zgradama u ovom ili onom parku; njihov jedini poslodavac je narod. Nikakva politička volja ili samovolja nije ta koja određuje prirodu javnog servisa, pa ni onda kada u određenom malom procentu subvencioniše njegov rad; narod uvek ostaje jedini korektiv jer, između ostalog, ni taj budžetski iznos za javni servis nije ništa drugo do zahvatanje u džep stanovništva koje svojim doprinosima stvara taj državni budžet.

         Posle jasnog signala koji je narod svojim nekontrolisanim i spontanim upadom u RTS poslao svom javnom servisu, na zaposlenima te medijske kuće čiji je televizijski deo nedavno proslavio 60 godina rada dok njegov radijski deo upravo slavi 95 godina, je da, u saradnji sa građanima, ostvare snažan i nedvosmislen otklon od vlasti koja zloupotrebljava sve demokratske postulate i celu situaciju u kojoj mi živimo, radimo, rađamo decu i starimo čini neizdrživom. Krajnje je vreme da zaposleni u Radio-televiziji Srbije, oslanjajući se na volju naroda izraženu na protestima i tokom stihijnog upada u prostorije svog javnog servisa, kažu kako je naopakoj politici svađanja i inadžijskog suprotstavljanja zdravom razumu kraj.

       U suprotnom naš će javni medijski servis biti ponovo doveden u opasnost da mu presudi nekontrolisan narodni gnev, kao što je to već jednom uradio. Pametnim rukovodiocima, i pametnim političarima, jednom bi trebalo da bude dovoljno”, navodi se u saopštenju                                      Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost’’ koje potpisuje predsednik Dragan Milanović Pilac.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Sindikat Nezavisnost: RTS doprineo upadu demonstranata u tu medijsku kuću

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2019

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost", upozorio je danas rukovodstvo Radio-televizije Srbije (RTS) da su zaposleni u toj medijskoj kući "službenici javnosti i da njihov poslodavac ne sedi u rezidencijalnim zgradama, već da je njihov jedini poslodavac narod"...Sindikat "Nezavisnost"...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.