Izvor: JUGpress.com, 19.Nov.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fondom do bolje enregetske efikasnosti

NIŠ

 Niška “Gradska toplana” zajedno sa Svetskom bankom  i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj  već pola godine radi na pronalaženju mogućnosti za osnivanje fonda kojim bi se poboljšala energetska efikasnost u stambenim zgradama i privatnim kućama. Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da ne može precizno da kaže kada će doći do osnivanje fonda ali da uveliko rade na procenama koliko bi to koštalo i koja bi bila ušteda energije a samim tim i para za zagrevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stanova i kuća.

                          Investicija koja bi obuhvatala postavljanje izolacije, zamenu stolarije, ugradnju individualnih merača potrošnje toplotne energije i termostatskih ventila isplatila bi se za osam godina.

                           “Građanim trenutno imaju mogućnost da koriste komercijalne kredite ali za njih nema subvencija a pri tom plaćaju i kamatu tako da je period isplativosti duplo duži”, kaže Milačić i dodaje da po modelu koji bi bio najprihvatljiviji strani fond bi učestvovao sa 25 posto, grad sa 15,  a Toplana sa 10 posto u troškovima.

                             “ Praktično bi stanari platili polovinu troškova i to ne odjednom nego u periodu od sedam, osam godina i to iz ušteda koje bi ostvarili manjim računima za grejanje i struju”, navodi Milačić i dodaje da problem loše energetske efikasnosti pogađa stanare u stambenim zgradama ali i vlasnike privatnih kuća pa bi svi oni mogili da koriste ovaj fond.

                      Osnivanjem ovog fonda praktično bi se ukinula kategorija zaštićenih stanara, odnosno onih čije račune zbog velike neifekisnosti i potrošnje energenata dotira grad.

                        “Velili broj stambenih zgrada u Nišu sada imaju veliku potrošnju toplotne energije zato što nemaju nikakvu izolaciju i energetskog razreda su “F” ili “G”, dok zakon propisuje da novoizgrađeni stambeni objekti moraju da imaju najmanje “C” energetski razred”, kaže Milačić.                           Procene stranih i domaćih energetskih stručnjaka da kod nas zgrade troše 60 odsto više energije nego zgrade iste veličine u Evropi

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.