Izvor: JUGpress.com, 26.Jun.2023, 18:36

Filozofski i Medicinski i dalje najtraženiji fakulteti

NIŠ

Na 14  fakulteta Univerziteta u Nišu za polaganje prijemnih ispita prijavilo se 4329 kandidata koji će se boriti za jedno od 3.186 mesta na budžetu dok je za samofinansirajuće studente predviđeno  1403 mesta. O tome ko će dobiti indeks i u prvu godinu studije bude upisan na teret budžeta odlučiće borj bodova koje su kandidati poneki iz srednjih škola kao i poeni koje osvoje na prijemnim ispitima.

                    Kada se radi o fakultetima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za koje se najviše prijavilo kandidata slika je tek malo izmenjena u odnosu na prošlogodišnji upis, ali se Filozofski fakultet i dalje nalati na prvom mestu po broju prijavljenih kandidata. Za jendo od 340 mesta na budžetu i 300 mesta za samofinansirajuće studente prijavilo čak 950 kandidata što praktično znači, gledano u globalu, da će se jedno mesto boriti dva kandidata. Najviše zainteresovanih srednjoškolaca kada se radi o ovom fakultetu bilo je, tradicionalno, za studije psihologije a za 40 mesta na budžetu i 50 samofinansirajućih studenata prijavilo se 261 kandidat. To znači da će tek svaki treći kandidat moći da dobije indeks. Veliko interesovanje je vladalo i za anglistiku gde se za 90 mesta prijavilo 181 kandidat pa će tek svaki drugi biti i upisan.

                Na drugom mestu po broju prijavljenih madidata za polaganje prijemnog ispita nalazi se Medicinski fakultet, integrisane studije medicine, stomatologije i farmacije.  Za ukupno 300 mesta na budžetu i 27 samofinanisrajućih prijavilo se  663 kanidata, što znači da će samo oni najbolji moći da stignu do indeksa. Najveće interesovanje je vladalo za integrisane studije medicine pa se za 180 mesta prijavilo 329 kandidata. Za stomatologiju se prijavilo 99, a za farmaciju 73 kandidata koji će se boriti za jedno od po 60 budžetskih i po 12 samofinansirajućih mesta.

              Tehnički fakulteti su ove godine privukli pažnju srednjoškolaca. Građevinsko-arhitekstonski fakultet je raspiso konkurs za 340 mesta za tri studijska programa a prijavilo se 493 kandidata. Najviše njih se prijavilo za arhitekturu, 319 kandidata od kojih će 100 biti na budžetu a  60 će studije platiti sami.

               Na Elektronskom fakultetu se za  600 mesta, 540 na budžetu i  60 samofinansirajućih prijavilo 606 kandidata, dok se će na Mašinskom fakultetu prijemni ispit za jedan od studijskih programa polagati 221 kandidat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

               Veliko interesovanje je ove godine vladalo i za studije na Fakultetu umetnosti  pa se za 39 mesta prijavio 101 kandidat. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja je ostao na prošlogodišnjem nivou po broju studenat koji su se prijavili za polaganje prijemnog ispita.  Njih 135 biće rangirano, pod uslovom da polože prijemni ispit i zadovoje kriterijume koji su im zadati na ispitu, dobiće indekse od ukupno 140 koliko ima mesta.

           Ekonomski fakultet je raspisao konkurs za  500 studenata,  330 na budžetu i 170 samofinansirajućih, a prijavilo se 434 kandidata.  Na Pravnom fakultetu prijemni ispit će polagati  321 kandidat, a mesta ima za 400 studena, 280 na budžetu i  120 samofinansirajućih.

              Prirodno-metamtički fakultet može da upiše  326 brucoša a prijavilo se  193. Najviše kandidata se prijavilo za studijski program Informacione tehnologije, njih 97, dok se najmanje kandidata prijavilo za studijski program Fizika samo njih 6.

             I Faklultet zaštite na radu će za popunu mesta morati da čeka drugi upisni rok jer se za jedno od  200 budžetskih mesta prijavio samo 81 kandidat. Na tehnološkom fakultetu u Leskovcu za 120 mesta javilo se 44 kandidata, za  Poljoprivredni fakultet u Kruševcu za 75 budžetskih mesta konkuriše  23 kandidata, najviše na smeru za vinogradarstvo, 14.

            Polaganje prijemnih ispita je počelo 26. i završava se 30.juna. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.