Izvor: JUGpress.com, 03.Feb.2023, 18:26

Filozofski fakultet nagradio profesorku Ivanu Mandić iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu

NIŠ

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ Ivana Mandić dobitnik je nagrade Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu kao najuspešniji mentor u Nišavskom upravnom okrugu na okružnim nivoima takmičenja učenika iz ovog predmeta kao na Književnoj olimpijadi u školskoj 2021/22.godini. Profesorka  Mandić kaže da joj je ova nagrada satisfakcija za dalji rad sa učenicima koje priprema za takmičenja, ali dodaje da ona ne pripada samo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << njoj jer da nije bilo njenih đaka ne bi bilo ni ove nagrade. I učenici i ona uložu veliki trud tokom priprema za takmičenja u okviru vannastavnih aktivnosti, ali je entuzijazam i ljubav prema srpskom jeziku i književnosti pa i takmičenjima nešto što ih vuče dalje i dalje.

             „Nisam ja jedini profesor koji je uspešan, mnogi drugi imaju rezultate, ali je mnogo lepo kada se to vidi“,   kazala je profesorka Mandić i dodaje da je Filozofski fakultet u Nišu godinama unazad organizator okružnih takmičenja iz književnosti i da su upravo oni na osnovu podataka koje imaju uočili koji su profesori koji su najuspešniji u svom radu.

           „Velika stvar je kada saznate da ste najbolji profesor u Nišavskom okrugu. To je bilo i ranije, ali niko nije obraćao pažnju na te podatke. To je elan koji dobijamo za dalji rad, ali ova nagrada nije samo moja i ne pripada samo meni. Deo ove nagrade pripada i deci sa kojom radim jer da nije njih, da nije njihove ljubavi prema mom predmetu i takmičenjima, ne bi bilo ni ove nagrade. Da nema te dece ja ne bih ni bila uspešna. Ja sam uspešna samo sa njima“, naglašava profesorka Ivana Mandić koja već 24 godine radi sa decom.

           Nagradu je dobila na osnovu najvećeg broja nagrađenih učenika na okružnim takmičenjima iz Srpskog jezika i književnosti. Objašnjava i kako se đaci postaju dobri takmičari i šta je tu najpresudnije.

           „ Recept za to je lep i nije težak. Osnova je da pronađemo decu koja žele da rade i uče i da se takmiče. Uzbuđenje koje zbog toga osećaju oni ali i ja sa njima je nešto što nas vodi dalje. Oni su puni pitanja, zahtevaju puno odgovora, ali je važno naglasiti da je individualni rad jako važan. Deca su na pripremam za takmičenja fantastična, oni dopunjuju jedni druge, rade zajedno u grupama ali dobijaju i individualne zadatke koje odrađuju kući. To je važno zbog takmičenja jer su oni tamo sami i moraju da imaju u sebi jednu dozu sigirnosti a to stiču na pripremama. Takmičar se gradi. On mora da ume da se snađe. Ne mora da pročita sve što je zadato, ali mora da misli, da logički zaključuje, da u datoj situaciji izvuče maksimum iz sebe“, objašnjava profesorka Mandić i dodaje:

                    „Kada odu na takmičenje pored sebe nemaju ni druga ni profesora. To je ono što čini takmičara, sigurnost u sebe“, zaključuje profesorka Mandić.

                     Ona je ističe da bi volela da deca nastave da učestvuju na takmičenjima. Pored satisfakcije u vidu nagrada ili veće šanse za upis na željene fakultete, pre svega tako se stvara i lično zadovoljstvo kod dece.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.