Festival studentskog dokumentarnog filma u Temskoj pored Pirota

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jul.2023, 13:31

Festival studentskog dokumentarnog filma u Temskoj pored Pirota

Treći po redu Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma “Bistre reke” i ovog leta održaće se u pirotskom selu Temska. Publika će imati priliku da pogleda 34 ostvarenja filmskih autora iz celog sveta, a za najmlađi deo publike biće organizovane radionice u kojima će moći da se upoznaju sa svetom filma.

Od 13. do 16. jula u starom, ali oživljenom bioskopu na desnoj obali Temštice, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda organizovaće filmski festival, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je ove godine obogaćen filmskim kampom koji će trajati od 10. do 16. jula, a na kojim će mladi autori iz zemlje snimati svoje dokumentarne filmove, inspirisane Starom planinom i životom na njoj.

U autentičnom okruženju, spoju iskonskog i savremenog, gledaćemo filmove koji nam pričaju najrazličitije ljudske sudbine, povezane jednim zajedničkim imeniteljem: prirodom i kako živeti u skladu sa njom, u trenucima kada joj je čovečanstvo skoro sasvim okrenulo leđa. Tvoj dom je priroda. Tvoj dom je svuda. Apsolutna sloboda! - govori jedan od junaka sa platna.

Selektori festivala, Bostjan Mašera, Nikola Polić i Narcisa Darijević Marković imali su nimalo lak zadatak da od 1.212 prijavljenih filmova odaberu one koji će biti deo selekcije, profesionalne i studentske.

Uzbudljivo filmsko putovanje počinje u Slovačkoj, preko Španije, Nemačke, Italije, Francuske i Ukrajine pa sve i do Pakistana, Irana, a onda dalje do Meksika i Argentine, sve do Rusije, Crne Gore i Srbije.

Festival organizuje i niz filmskih i kreativnih radionica za studente, učesnike kampa i sve zainteresovane goste festivala i stanovnike Temske.

Pričaćemo o montaži u dokumentarnom filmu, režiji, kostimografiji, a na izletištu “Krivi vir” nas svakoga dana očekuje razgovor sa prisutnim autorima. Posebno zadovoljstvo nam predstavlja što će se ovog puta u festival i kreativne radionice biti uključena deca predškolskog i školskog uzrasta iz Pirota, kao i pirotski gimnazijalci, sa smera za scensku i audio-vizuelnu umetnost, koji će učestvovati u stvaranju dokumentarnih filmova - kažu organizatori.

Film Prilagođeni reditelja Dejana Petrovića otvoriće ovogodišnji festival, a koji je tokom prošle godine imao uspešan festivalski život u celom svetu i bio ovenčan mnogobrojnim nagradama na najprestižnijim festivalima dokumentarnog filma.

Okretanje čoveka ka prirodi i potraga za specifičnim rediteljskim rešenjima u okviru naracije dokumentarnog filma, koji se često poigrava sa elementima igranog i animiranog postupka, prepoznatljivi su u odabranim filmovima - poručuju selektori.

Umetnička direktorka festivala Narcisa Darijević Marković poručuje da na obalama bistrih reka Srbije žele da podstaknu bistre umove studenata na kreativnost, hrabrost i sveže ideje.

Baveći se ekološkim temama u najširem smislu reči, posebno smo ponosni na okolnost što se festival održava daleko od velikih kulturnih centara u netaknutoj prirodi - kaže Markovićeva.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu organizuje festival uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pirota, Doma kulture Pirot i Zastava filma.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.