Festival sira i kačkavalja, praznik pod zidinama Momčilov grada

Izvor: juGmedia, 01.Sep.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival sira i kačkavalja, praznik pod zidinama Momčilov grada

Treći festival sira i kačkavalja koji je izazvao veliko interesovanje ne samo učesnika nego i posetilaca, održan jee danas u prelepom ambijentu donjeg grada srednjevekovne tvrdjave Momčilov grad.

 Učestvovalo je 25 proizvođača sira i kačkavalja iz Pirota i Pirotskog okruga ali i iz drugih gradova Srbije i susedne Bugarske. Svoje proizvode predstavilo je i desetak  vinarija.  Sir, kačkavalj i druge mlečne proizvode posetioci su mogli da probaju ali i da kupe po pristupačnim >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << cenama.

Zaista je reč o izvanrednoj manifestaciji koja na najlepši način predstavlja tradiciju ovog kraja. Probali smo naravno i čuveni pirotski kačkavalj i sir, proizvode drugih izlagača i veoma smo srećni što smo danas ovde”, kaže Nenad Živić iz Zaječara koji je sa prijateljima iz ovog grada u poseti Pirotu.

Na Festivalu je pirotska Mlekarska škola “Dr  Obren Pejić” prezentovala izradu kačkavlja po kome su grad i škola poznati i van granica zemlje. Ova škola postala je  prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Pored  ovog kačkavalja, posetiocu su mogli da probaju i kupe ovčiji, kozji i kačkavalj mešanac ali i beli sir, sir od kravljeg mleka .Kupci su danas bili iz mnogih gradova Srbije ali i iz Bugarske, Ovaj festival ima budućnost kao i proizvodnja sira i kačkavalja. Radimo na zaštiti geografskog porekla kačkavalja od ovčijeg  mleka i mešanca”, kaže  profesor u ovoj školi Aleksandar Mančić.

Svrljiške mlekare AECKOOP i njen vlasnik Vlada Krstić predstavili su sir sa  sremušem”, kao i dimljeni sir, ovčiji sir i naravno specijalitet svrljiškog kraja belmuž.

Predstavila se Mlekara iz Pančeva sa tradicijom od pola veka

Festival, na kome je prikazana i srednjevekovna trpeza, su organizovali Turistička organizacija grada Pirota  i Mlekarska škola pod pokroviteljstvom grada Pirota.

Cilj nam je da pored pirotskog ćilima i peglane kobasice , promovišemo još jedan naš brend sa zaštićenom oznakom geografskog porekla imena.  Promovišemo i naše turističke potencijale i gastro-turističku ponudu. Cilj nam je takodje da se poveća broj proizvodjača. Gde god da se pojavimo na nekom od sajmova tu su naši proizvodjači koji promovišu svoje proizvode”, kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić podseća da Pirot pre samo nekoliko godina nije imao ovakvu turističku ponudu a ni ponudu hrane.

Pokušavamo da naše brendove osnažimo, da za njih sazna što veči broj ljudi i da ih kupuju. Ovde smo u prelepom ambijentu Tvrđave koja će posle rekonstrukcije, koja je u toku, privuči još veći broj turista. Učinili smo mnogo ali bez peduzetničkog duha toga svega ne bi bilo. Želimo da se poveća ju kapacitetu u poljoprivredi, stočarstvu i u preradi. Zadovoljni smo kako radi naša Turistička organizacija. Nastojimo da naše brendove kačkavalj i sir promovišemo što više,kao što to radimo sa peglanom kobasicom i ćilimom”, ističe Vasić.

“Nastavljamo tradiciju pravljenja kačkavalja koja je duga više od 100 godina. Najpre se kačkavalj pravio u domaćinstvima. Prva faza je izrada baskije koja se ranije stavljala u korpu od leskovog pruća, potapa se u vruću vodu, pari i onda stavlja u kalup. To se radilo u selima na Staroj planini. Oni su pravili kačkavalj od ovčijeg mleka početkom maja, čuvali  ga do septembra i onda iznosili na tržište”, podseć profesor Mlekarske škole Aleksandar Mančić na tradiciju proizvodnje ovog specijaliteta

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Održan Treći festival sira i kačkavalja u Pirotu

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018

U Pirotu je u ambijentu donjeg grada srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, održan Treći festival sira i kačkavalja koji je izazvao veliko interesovanje učesnika i posetilaca...Učestvovalo je 25 proizvođača sira i kačkavalja iz Pirota i Pirotskog okruga, ali i iz drugih gradova Srbije i susedne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.