Izvor: JUGpress.com, 21.Jun.2021, 15:08

Festival otvorio crkveni hor „Branko“ iz Niša

NIŠ

Ovogodišnji, sedmi po redu Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ 2021.godine, koji je počeo u nedalju na Duhove, slavu Sabornog hrama u Nišu, otvorila je Niška crkvena pevačka družina „Branko“, a potom su nastpali gosti iz Beograda, Hor „Sv. Vasilija Ostroškog“ kao i Omladinski hor „Branko“. Na kraju prve večari nastupao je otac Serafim Bit-Habit iz Gruzije. Nastupi svih horova ostavili su dubok utisak na publiku, dok je otac Serafim svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pojanjem publiku i bukvalno digao na noge koja ga je pozdravila dugim aplauzom. Ovo je bilo njegovo prvo gostovanje u Nišu i Srbiji. U njegovu, ali i čast svih horova koji publici daruju svu lepotu duhovne muzike Festivalu je prisustvovao i ambasador Gruzije u Srbiji. Festival se organizuje pod pokroviteljstvom patrijarha srpskog Porfirija a sa blagoslovom niškog vladike Arsenija i uz podršku Grada Niša.

    „Saborni hram će horovi koji nastupaju na Festivalu učiniti večeras i naredne tri večeri prostorom koji isceljuje, te radosti i vidalištem duša. Organizatori su za nas pripremii izbor najvećih kompozicija u izvođenju 14 vrhunskih horova duhovne muzike iz osam zemalja koji danas, na Duhove, kao da nas prenose u Jerusalim od pre 2000 godina. U tim crkvenim himnama čujemo tihi glas Božiji kojim u molitvi razgovara sa našom dušom“, kazao je vladika niški Arsenije na otvaranju Festivala.

    Tri su vrlo bitne dimenzije koje horskom crkvenom pevanju daju  uzvišen, osvećen a još bolje osvećujući smisao.

    „Duhovna muzika je molitva i nikako i nikada od molitve ne može biti odvojena a da ne postane parodija same sebe. Ona je razgovor duše sa Bogom. Ona je, potom, umetnost i kao  takva predstavlja ljudski doprinos Božijem promislu, čovečje dovršenje Božije tvorevine gde čovek po uzoru na tvorca od nasumičnih zvukova  stvara harmoniju koja  preobražava prostor kojim odjekuje tako da  uzdah, usklih, radost, tuga, plač i smeh i  sva naša osećanja dobijaju svoj  univerzalni jezik koji nadolazi sve svetske jezike i koji je najbliži onome što nazivamo jezikom srca.Duhovna muzika je izraz vere crkve i  zbog toga je crkvena u svojoj najznačajnijoj dimenziji, ona je horska, zajednička, delo je zajednice, glas je zajednice. Svi  sabrani na jednom mestu, svako svojim glasom ali uvek  svesni drugih oko nas jednim ustima i jednim srcem uznosimo hvalospeve Bogu za sve i zbog svega. Otuda je horska muzika na neki način ikona Pedesetice koju danas proslavljamo“, istako je vladika niški Arsenije.

    Već nastupom Niške crkvene družine „Branko“ naslutilo se da će publika doživeti nesvakidašnje veče pod svodovima Saborne crkve. Horom je direigovala Sara Cincarević, a horisti su svojim pojanjem potvrdili da nisu bez razloga svrstani u najbolje crkvene horove na ovom prostoru ali i van zemlje gde često nastupaju. Družina se nastala kao plod ljubavi naroda i crkve  1887.godine, a tradiciju nastavljaju nove generacije horista. Prve večeri nastupao je i Dečiji hor „Branko“ kojim je dirikovala Jovana Mikić. Hor je nastupao nadomak Jerusalima a koncertu je prisustvovao i  Patrijarh jerusalimski Teofil.

     Gosti iz Beograda Hor „Sv. Vasilije Ostroški“ nastupao je sa dva sastava, mlađi koji čine učenici osnovnih  i srednjih škola i mešovitim horom parohijana koji  ljubalju i trudom savladavaju visoke zahteve duhovne muzike. Horom rukovodi Katarina Božić. Na Festivalu duhovne muzike u Belorusiji u kategoriji kamernih horova, Hor „Sv.Vasilije Ostroški“ osvojio je 2020.godine prvu nagradu. Na istom Festivalu Katarina Božić je nagrađena prvom nagradom za najboljeg ženskog solistu.

    Vrhunac prve festivalske večeri Muzičkog edikata bio je nastup oca Serafima Bit-Habita iz Gruzije. Njegova posebnost je u tome što peva na isčezlom arabejskom jeziku, jeziku Isusa Hrista. Njegov životni put je toliko neobičan da bi po njemu mogao da se snimi film, ali je i njegovo pojanje toliko neobično da postaje  vanvremnsko. Publiku  je pod svodom Sabornog hrama oca Serafima nagradila dugim aplauzom.

   Druge festivalske večeri nastupali su  Hor “Nuša” iz Sofije, Bugarska, Vizantijski hor “Sv. Jovan Kukuzelj” iz Tirane, Albanija, Hor “Nikolaj II” iz Njujorka, SAD i Crkveni hor “Sveti knez Lazar” iz Kruševca.

  Crkveni hor “Branko” iz Leskovca, Hor “Kinonia” iz Turn Severina, Rumunija, Kamerni sastav “Parteks” iz Poljske i Hor “Sine Nomine” iz Kijeva, Ukrajina nastupaju večeras na trećij festivalskoj večeri u Sabornom hramu sa početkom u 19,30 sati.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.