Feljton: Pisma srpskih konzula iz Prištine - Bugari plaćaju zatvaranje srpskih škola

Izvor: KMnovine.com, 09.Jan.2018, 03:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Feljton: Pisma srpskih konzula iz Prištine - Bugari plaćaju zatvaranje srpskih škola

Božić 1890 godine, u Srbiji izraženo pravoslavnog karaktera i sa kraljem na čelu, mogao je da ne bude prioritet.


   
Stara Priština    





Ali ne iz razloga zbog kojih se to dešava u današnjoj "sekularnoj" Srbiji koja prezire svoju tradiciju, veru i vrednosti. Tadašnji dopis srpskog konzula iz Prištine, Luke Marinkovića, bez uobičajenog Božićnog pozdrava "Histos se rodi!" (iako ne >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << znamo da li je to tada bila praksa ili ne) ipak napisan baš na dan Božića govori mnogo o naporima da se sačuva srpski narod i njegov identitet na Kosovu i Metohiji i Makedoniji, odnosno Kosovskom vilajetu. Problemi iz tog dopisa, moglo bi se reći u identičnom ruhu, more i današnje Srbe na Kosovu i Metohiji.

Prosveta je bila trn u oku neprijatelja Srbije i srpskog naroda koji su želeli da i ono istorije i kulture što je sačuvao kroz predanje, zatru i predaju zaboravu. Razlika u odnosu na današnje vreme je tek u nekim detaljima. Tada je to činila podmićena turska uprava, a danas podmićeni "poturčeni Srbi" pri kvazi-institucijama šiptarskih separatista. Ipak, i jedni i drugi sa ciljem zatiranja srpskog učilišta.



...

Kraljev. srpski konsulat Priština, 
7. janyapa 1890. g.

Gospodinu đeneralu Savi Grujiću, Ministru predsedniku i ministru inostranih dela Beograd


Gospodine ministre predsedniče,

U odgovoru na vaše pismo od 21. dek. pr. g. Pov. No 1730. čast mi je izvestiti vas, da sam od nove godine otvorio protokol o poverljivoj prepisci za propagandu i postupaću prema naređenjima, koja budem od vas dobijao.

U svezi mog poverljivog pisma od 20. dek. pr. g. P.No 12. odnosno zatvaranja srpski škola u Kosovskom vilajetu, pod vidom da niko od učitelja ne može bez da overi školsku svedočbu kod mearifa u Vilajetu u školi raditi, čast mi je radi osvetlenja moga predhodnog mišlenja dostaviti, gospodinu ministru predsedniku, pod. /. u kopiji dva pisma g. mitropolita Melentija, upućena na ovd. protu oca Stefana Kostića. Ja nesumnjam da ćete se, gospodine ministre predsedniče, složiti sa mnom da bugarska propaganda moćnim kapitalom potkupljuje tursko činovništvo u Skoplju, koje bez dobijenih naredaba iz Carigrada, svojevoljno izmišlja na koji će način sprečavati srpske učitelje a srpske škole zatvarati. Ovo mi potvrđavaju i reči, koje mi je šurak učitelja ovd. Josifa, vrativši se prekjuče iz Skoplja, priopštio, a koje je izgovorio pisar muarifov u Valiluku: da će svaki srpski učitelj morati, ma kako dobro ispit da položi, pasti, jer se tako oće, jer ih Bugari, za ovo dobro, dobrim sumama nagrađuju. Ako ih koji učitelj sa 5 lira zlatni nagradi, moći će ispit položiti.

Ujedno skromnog sam mišlenja, da se, na osnovu ovih priloženih podataka gospodina Melentija, može ovom zlu stati na put ako naš gosp. poslanik u Carigradu s jedne strane navali kod Patrijaršije da ona na V. Porti poradi da se mearifat ni u kom vilajetu nesme mešati u prava, koja su joj od starina za crkve i škole data, a s druge strane i lično se c. otom. Ministru prosvete, na osnovu podataka od kr. srp. konsulata, potuži na mearifat skopski i kod njega stroge naredbe za isti izdejstvuje.
Primite, gospodine ministre predsedniče, i ovom prilikom uverenje moga osobitoga poštovanja.

Ponizni, Luka K. Marinković

...


Vidimo da je tada duh srpstva bio srčan i spreman da se odupre i brani, iznalazio rešenja u okruženju koje mu ni malo nije bilo prijateljski nastrojeno i razmišljao kako će unaprediti i ojačati preostali srpski narod.

Ni danas nam ne nedostaju problemi koji su mučili srpski narod tada po ovom pitanju, ali nam nedostaju ljudi koji bi razmišljali poput srpskih konzula i srpske vlasti tog doba. Sve je prisutnija praksa da srpski prosvetni radnici moraju da dobiju odobrenje od separatističkih kvazi-institucija da bi morali da rade u srpskim školama. Ako ne sami zahtev će predati administracija države Srbije! Vlast je svoj narod na KiM ostavvila bez svake podrške, pa i više od toga, aktivno doprinosi njegovom nestajanju kroz gašenje institucija, pa i škola bez kojih neće biti ni naroda.


   
Srpska škola u Šilovu, KiM    

Sve je skoncetrisano oko interesa vladajuće partije a njeni ciljevi su, u najmanju ruku, krajnje zabrinjavajući, više nego ikada ranije. Zaposlenje u prosveti mogu da dobiju samo oni koji su spremni da zažmure i sprovedu politiku gašenja države Srbije u ovoj pokrajini.

"Ovakve i slične funkcije na Kosovu i Metohiji prepuštene su političarima na odlučivanje, dok stručnjaci koji bi pomogli da kvalitet nastave neprekidno raste, nemo posmatraju bezakonje iza kojeg stoji država" pisalo je nedavno u apelu poslatom iz srpskih sredina južno od Ibra čiji je zaključak mnogo dramatičniji:

Mnogi ovakvo stanje povezuju sa namerom Ministarstva prosvete Republike Srbije za izazivanjem što veće pometnje, kako bi se što lakše srpski obrazovni sistem "utopio" u tzv. "kosovski obrazovni sistem" albanskih separatista, i kako bi Srbija prećutno prepustila srpske škole na upravljanje Albancima.

Sa dolaskom SNS-a na vlast, posebno od osnivanja "Srpske liste" na inicijativu Aleksandra Vučića, na najodgovornija mesta postavljaju se oni koji su otvoreno spremni da prihvate plan i program šiptarskih separatista i da po njemu uče srpsku decu. U to nema sumnje jer se svi zajedno nalaze na spiskovima za lažne izbore albanskih separatista, kao i na platnim spiskovima njihovih "institucija" na kojima je najviše kandidata zaposlenih u školama.


   
Pred srpskom školom u Lapljem Selu, nedaleko od Prištine.    



Tokom marta prošle godine članovi "Srpske liste" aktivni u kvazi-parlamentu šiptarskih eparatista, po povratku sa veštačkog bojkota te "skupštine", već na prvoj sednici čuo se glas kako žele da srpski Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici bude priključen „Zajednici srpskih opština“, dakle instituciji takozvane „republike Kosovo“, da bi on „bio inkorporiran u ZSO i da tako imamo potpuni nadzor nad tim obrazovnim sistemom" rekao je Slavko Simić jedan od članova ove liste koja sprovodi nacionalnu izdaju najširih razmera!


   
Slavko Simić    
Kada Srbin poslanik takozvane „republike Kosovo“, izgovori „da bi naš obrazovni sistem bude inkorporiran u ZSO i da tako imamo potpuni nadzor nad tim obrazovnim sistemom" šta bi drugo to moglo da znači osim da nad Univerzitetom koji funkcioniše u okviru sistema Republike Srbije „inkorporiranjem“ u sistem albanskih separatista baš oni steknu potpunu kontrolu i „nad tim obrazovnim sistemom“.

Međutim, protiv ovakve prakse ničim se, kao ni u vreme ono, ne oglašava ni srpska patrijaršija niti iko iz Srpske pravoslavne crkve. Ovakvo prećutno ali aktivno prihvatanje šiptarske nadmoći upadljivo je od trenutka progona epikopa raško - prizrenskog Artemija i vernog monaštva. Do progona, između ostalog, upravo je i došlo kako bi srpski otpor oslabio i iz ovog pravca.

Tako se stvaraju uslovi u kojima će srpski učitelji morati, kao nekad zbog Bugara, da plaćaju radna mesta zbog Evropske unije koja kroz svoje pipke SNS - "Srpska lista" razgrađuje i gasi srpsko školsko na KiM za interese Šiptara.

Primera je nažalost mnogo ali dokumenta koja je potpisao direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, o "integraciji" srpskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, neumoljivo dokazuju nameru srpskih vlasti.






Ovde treba imati na umu da je Đurić u nekoliko navrata naglasio značaj samog Univerziteta za Srbe na KiM i njihov ostanak. Tako da se isključuje svaka greška u počinjenim aktima.



Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.