Erozija obeležila sedamdeset godina rada

Izvor: JUGpress.com, 19.Sep.2017, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erozija obeležila sedamdeset godina rada

NIŠ

Kada neko preduzeće postoji 70 godina a da pritom radnici redovno primaju plate , onda se bez sumnje radi o uspešnoj firmi. Pritom je nevažno kakve je svojinske strukture. Upravo tako tvrdi i  Slobodan Marković direktor Vodoprivrednog privrednog društva „Erozija“ doo Niš , firme koja se sedam decenija štiti zemljišt ovog dela Srbije od erozije,  bujica i bujičnih vodotokova, voda, a istovremeno uređuje i održava vodoprivredne objekata. Pokriva područje od Stalaća >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << do Niša, odnosno Južne Morave i od Niša do granice sa Bugarskom, odnosno Nišave sa svim njihovim pritokama.

  “ Uspešno poslovanje preduzeća nije stvar vlasništva već organizacije i uvođenja sistema rada i u tome je cela tajna” kaže direktor Marković. “„Mada smo državno preduzeće živimo od svog rada i sami se borimo da obezbedimo sebi posao preko tendera i u tome uspevamo“, nastavlja direktor ovog preduzeća „Konkuentni smo na tržištu i to nam donosi velike poslove”.

 Trenutno rade dva velika posla.  Jedan je u Pirotu gde su na tenderu pobedili mnoge domaće i privatne firme. Drugi veliki posao, koji je takođe dobiven na tenderu je Tešic,  gde je ova firma 2014. godine interventno radili tokom majske poplave kada su spašavali gerontocentar u ovom mestu. Za pet dana prevezli su tri hiljade tona materijala i ugradili.

“ Radili smo i noću i danju i po blatu. Sada žele sve to da urede i uspeli smo da dobijom na tenderu. U pitanju je posao vredan oko 15 miliona dinara, a ovaj u Pirotu je vredan 35 miliona dinara, što nam omogućava da godinu završimo uspešno” govori Marković .

Erozija“, uz  uređenje bujičnih slivova, radi i na pošumljavanju područja.

“ Proizvodili smo i po tri miliona sadnica crnog bora za pošumljavanje  jer je to prvi stepen odbrane od erozije, kao i zatravnjivanje terena. To sprečava divljanje bujica i smanjuje štetu koju one  ostavljaju za sobom.

„Erozija“ je preduzeće koje stalno prati potrebe tržišta i u skladu sa tim proširuje ili prilagođava svoju delatnost, ali osnovni i primarni zadatak je ostao istiSvoju godišnjicu rada obeležiće i novom monografijom koja je istorijski svedok svega onoga što se dogodilo tokom sedam decenija postojanja ove firme.

Prema rečima direktora Marakovića radnici već 15 godina, zbog uspešnog poslovanja primaju 13. platu, ali je to samo još jedan motiv za što bilji rad zaposlenih u „Eroziji“, preduzeću koje živi iskljivo se oslanjajući na sopstveno znanje i sopstvene snage. U „Eroziji“ je trenutno zaposleno 60 radnika sa različitim stručnim spremama sa jedinim zadatkom da stručno i na vreme obavljaju svoj posao. Pravilo je da se poštuju sve norme koje nameće proces rada i koje su zakonom propisane, da se na posao ne kasni, a sve što je urađeno je transpartno je za sve.Ne hvale se sami, ali podaci koje iznose drugi kažu da se „Erozija“ nalazi među deset najboljih firmi u Srbiji.

U Nišu među svoje najveće poslove na kojima su radili ubrajaju Kutinsku reku koja je zadnjih godina u prvom planu zbog čestog izlivanja, a počela je menja i svoje korito,  ugrožava kuće ali i njihove stanovnike. Jedan od većih poslova u Nišu je I uređenje Gabrovačke reke u dužini od 1.600 metara.

“Niš ima tu sreću da je naša firma u gradu, a istorija kaže da smo prva firma ovog tipa koja je daleke 1947.godine osnovana u Srbiji.Naša je obaveza da zaštitimo građane od bujičnih vodotoka, ali se bavimo i preventivom. Stalno upozoravamo nadležne u gradu šta se može desiti ako se blagovremeno ne reaguje, ako se bujica ne preduhitri.Preventiva je četiri do sedam puta jevtinija nego saniranje posledica posle onog što se desi. Često možemo da čujemo rečenicu „poplave zaobilaze Niš“. Nije tačno, poplave ne zaobilaze naš grad, već je u Nišu dosta toga uređeno i preventivno urađeno” dodaje Marković.

Sedam decenija uspešnog rada proslavili su izdavanjem monografije u kojima slikom I rečima opisani poslovi, iskušenja I uspesi ovog preduzeća.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.