Episkop Irinej Bulović zaveo cenzuru na RTS, podstiče raskol

Izvor: KMnovine.com, 03.Maj.2015, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop Irinej Bulović zaveo cenzuru na RTS, podstiče raskol

Episkop Bulović je, kako saznajemo iz vlaške zajednice, uticao da se emisija o Vlasima u okviru serije na RTS-u koja prati život različitih nacionalnih zajednica u Srbiji, dramatično skrati.




Od 35. minuta koliko je trebalo biti emitovano, samo je 15 minuta prošlo kroz cenzuru ovog najmoćnijeg čoveka u episkopatu Beogradske patrijaršije. Razlog za cenzuru je – nezameranje sa Rumunskom pravoslavnom crkvom koja na nekanonski način osniva >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << svoje parohije na teritoriji Srbije i učestvuje u rumuniziranju Vlaha.

Deo emisije, u kome se govori o nelegalnom delovanju Rumunske crkve, u kome su govorili predstavnici i članovi nacionalnog saveta Vlaha je u potpunosti „odsečen“. Vlasi kažu da je ovo moglo da se udesi samo uticajem moćnika iz Srpske pravoslavne crkve koji se ponašaju štetno, upravo za svoju pomesnu crkvu.




– Šta se drugo moglo očekivati od dotičnog Irineja Bulovića, kao uopšte vrha SPC? Pa, i SPC I RPC (mislim na one koji vode obe crkve), su ekumenisti i jeretici (velika većina, svaka čast izuzecima kojih je veoma malo), i svi oni rade za istog gospodara, svi su oni papoljubci i u sprezi su sa vrhom naše države i zarad toga da im Rumunija ne stavi veto, za prijem u EU i priznavanje Kosova, prodali bi i rođenu majku, a kamoli nas Vlahe! Svi oni (i vrh crkve i vrh naše države, pa i Rumunije) su samo puki izvršioci onoga što im narede njihovi mentori, (masoni, gospodari iz senke, Novi svetski poredak…) i to sve sa ciljem da se sruši pravoslavlje i priklone papi i što spremnije dočekaju ustoličenje Antihrista! Neka Gospod sačuva sve nas koji tako ne mislimo (i Vlahe i Srbe, pa i Rumune), nas obične ljude, kao i nažalost manji broj crkvenih velikodostojnika, sveštenika i monaha, koji nisu ekumenisti i jeretici. Neka je Bog svima nama u pomoći! -kaže gospodin Janko Nikolić u komentaru na ovu vest.


   
Freskopis u hramu rumunskog raskola u Negotinu    
Inače, isti ep. Irinej Bulović je još 1997. Godine uveo bogosluženje na romskom. Predstavnici vlaške zajednice već nekoliko godina vode pregovore sa episkopom Irinejem, kao i pređašnjim Episkopom timočkim Justinom, o uvođenju dela bogosluženja na vlaškom jeziku u okviru SPC. Pored obećanja da će se to i učiniti, ništa nije realizovano na tom planu. Razlog za odugovlačenje je bio uslov postavljen od Beogradske patrijaršije da Vlasi usvoje svoje pismo. To se dogodilo 24. januara 2012. godine, ali ni posle 3 godine predstavnici Srpske crkve nisu učinili po tom pitanju ništa – izjavio je za naš portal član Nacionalnog saveta Vlaha Dragan Andrejević.

Nasuprot tome, prećutkuje se prozelitizam koji vrše dobro plaćeni rumunski sveštenici i njihove crkve niču kao pečurke posle kiše u istočnoj Srbiji.


   
Sveštenici, službenici Bukurešta koji rade na rumunizaciji Vlaha. Preuzeto sa Fb.    


Sumnja Vlaha u izdaju od strane nekih uticajnih crkvenih velikodostojnika počela je pre 2 godine, pred posetu tadašnjeg premijera Dačića Rumuniji. Isti je pozvao Sveti sabor SPC na ručak, nakon čega je tačka o prekidu odnosa sa Rumunskom crkvom izbačena sa dnevnog reda. Patrijarh Irinej je, takođe, menjao svoje stavove, te je od osude rumunizacije išao dotle da je sam Vlahe nazivao Rumunima.

Gospodin Andrejević je obećao da će dati izjavu o delovanju Rumunske crkve na teritoriji istočne Srbije sa aspekta pravne ali i kanonske legimitimnosti, kao i odnosa ove crkve prema Vlasima, te se nadamo da ćemo imati prilike da u narednim danima dodatno rasvetlimo problem.

Umesto da kao ognjeni stub strči i stoji u sred svih savremenih bura i oluja, naše se sveštenstvo pretvorilo u majušnog svica, na koga sa svih strana nagrću mrkle noći i jezive ponoći podivljale Evrope. I ko će sa zbunjenim svicem ići kao za vođom? -Sv. Justin Ćelijski
Pogledajte takođe: DA LI POČINjE UVERTIRA ZA RAT U NEGOTINSKOJ KRAJINI
Pripremila ekipa Fb stranice „Pravoslavlje život večni“

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.