Izvor: JUGpress.com, 29.Jun.2023, 09:01

Emilija indeksom ruši predrasude

NIŠ

Emilija Milutinović iz Niša je studentkinja druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu  i jedna je od petoro studenata romske nacionalnosti koji su stipendirani od Grada. Emilija kaže da je ove godine prvi put postala nosilac stipendije, ali i da je prva u porodici koja je upisla fakultet. Dodaje da svojim primerom želi da podstakne i motiviše svoje vršnjake, pripadnike romske nacionalne manjine da se posvete ovrazovanju jer je to jedan od važnih načina da poboljšaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << svoj položaj u društvu i omoguće sabi sigurniji život. Diploma je, kako ona kaže i korak ka sigurnom radnom mestu kome svako teži.

                                Kada je upisala Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu  Emilija je ostvarila svoj san iz detinjstva.

                                 „Još kao dete maštala sam o tome da upišem  Medicinu i da postanem lekar kako bi pre svega pomagala rodbini i drugim ljudima. Svoj san sam ostvarila, a sada sam podršku, osim od svoje porodice dobila i od Grada, a stipnedija mi puno znači kako u meterijalnom pogledu tako i kao podstrek da nastavim da radim i dalje i dam sve od sebe kako bih stigla do cilja“, kaže Emilija.

                                  Emilija je uspela da ostvari prosek od 8,8 u želji da za koju godinu specijalizira kardiohirurgiju.

                                    „ U mojoj porodici sam ja prva koja je upisala fakultet. Moja rođena sestra i ja završile smo Medicinsku školu, s tim što se ona zaposlila kao medicinska sestra. Ja sam odlučila da nastavim dalje jer sam već u srednjoj školi shvatila da to mogu i nisam želela da odustanem od svog sna“, priča Emilija.

                                    Priznaje da nije bilo lako ispuniti sve obaveze koje je imala upisom na Medicinski fakultet, ali ističe da joj je u tome puno značila podrška porodce i prijatelja, a sada i lokalne zajednice.

                                   „Bilo je jako teško u početku, pošto sam se prvi put i sama susrela sa svim tim, nisam imala nekog ko je već bio na Medicini ili uopšte na fakultetu, nekog ko je mogao da me usmeri. Prvo sam želela da budem farmaceut i prodajem lekove, ali se to promenilo. Sada sam se već uhodala“, priča Emilija  i dodaje da se situacija tokom studija menjala i da joj sada ne pada toliko teško da uči i obaveze na fakultetu uskladi sa ostalim obavezama.

                               „Medicinski fakultet nije toliko težak koliko je sve naporno i iziskuje mnogo odricanja.  Recimo, nemoguće je uporedo raditi neki posao i studirati Medicinski fakultet jer su i predavanja i vežbe obavezne. Predmeti su jako obomni i polažu se, ne iz delova nego iz celine, uključujući i praktični deo, ali da ipak uspe da postigne sve“, objašnjava ova mlada Romkiranja i  poručuje svojim vršnjacima i svim mladim Romima da ne odustaju od školovanja jer je obrazovanje važnan korak u njihovom životu kako bi on ostao kvalitetniji, a na taj način daju i svoj doprinos lokalnoj zajendici.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.