Izvor: JUGpress.com, 26.Mar.2023, 16:02

Ekipa Pravno-poslovne škole Niš pobednik republičkog takmičenja u simulaciji sudskog procesa

NIŠ

Pravno-poslovna škola Niš ovog vikenda organizovala je republičko takmičenje “Simulacija sudskog procesa” za učenike srednjih stručnih škola. Osim odličnog domaćinstva škola je ostvarila i izuzetan takmičarski rezultat, pošto je u konkurenciji sedam ekipa osvojila ubedljivo prvo mesto.

                                „Pojedinačno naši učenici su osvojili čak četiri prve nagrade. Petar Đurković IV/5 proglašen je za >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << najboljeg sudiju, Dajana Ranđelović IV/4 za najboljeg tužioca, Jana Milosavljević IV/4 je najbolji branilac dok je Staša Mladenović IV/4 najbolji veštak. Andrea Kaličanin IV/4 je osvojila drugo mesto u konkurenciji okrivljenih dok je Jelena Matić iz IV/5 četvrta među svedocima. Učenike su pripremali nastavnici-mentori Anđela Stevanović i Jelena Veličković.

                               Sudije, tužioci, branioci, svedoci, okrivljeni i veštaci svi oni su se našli na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu. Ono što ih je učinilo posebnim je podatak da se su se u ovim ulagama našli učenici, srednjoškolci, na republičkom takmičenju simulacije sudskog procesa. Za jednu od nagrada borile su se ekipe iz Niša, Beograda, Zemuna, Kragujevca, Zaječara i Petrovca na Mlavi.

                              „Moja uloga je da branim okrivljenog, postavljaju mi pitanja a imam i uvodnu i završnu reč“,  kaže Jelena Milosavljević  koja se našla u ulozi branioca optuženog. Ona kaže da su pripreme za takmičenje počele početkom drugog polugodišta ali da im nije bilo teško da rade i posle časova jer su svi imali jaku volju da uspešno obave svoje zadatke i osvoje nagradu.

                           Petar Đurković je kao i Jelena Milosavljević iz Parvno-poslovne škole u Nišu. Dobio je ulogu sudije. Da lakše „uđu“ u dvoje uloge i daju sve od sebe ali i da ostete i atmosferu na pravom suđenju pomogle su im posete suđenjima u Nišu.

                            „Prisustvovali smo pravim suđenjima, ovog puta u slučaju Džonića, sudija je bio Mirko Drašković i moram da priznam da sam dosta naučio od njega i on mi je neka vrsta uzora u celoj ovoj priči. Sve ovo presudiće i da upišem Pravni fakultet u Nišu, a šta će biti dalje, da li ću da se opredelim da budem sudija ili branilac, pokazaće vreme“, kaže Petar Đurković.

                            Njihove mentorke kažu da su deca ozbiljno shvatila ovo takmičenje i da su spremna da zakorače u sudski postupak.

                            „Spremali smo krivična dela iz oblasti krivičnih dela protiv imovine kao i krivična dela protiv života i tela.Svakodnevno smo vežbali sa učenicima, uložuli smo puno truda i nadamo se najboljem“, kazala je Anđela Stevanović, profesor pravnih predmeta pre samog takmičenja. Da su se opravdano nadali najboljim rezultatima pokazalo se na kraju takmičenja.

                             „Učenici su pokazali veliko interesovanje za ovo takmičenje. Prijavilo se njih dvadesetak i za nas je bio veliki izazov da izaberemo šet učenika koji će biti ekipa naše škole. Radili smo naporno ali su deca dala sve od sebe“, kazala je  Jelana Veličković, profesorka u Pravno-poslovnoj školi u Nišu.

                    Pravno- poslovna škola Niš važnu ulogu domaćina dobila je zahvaljujći prošlogodišnjoj pobedi na takmičenju.

                     „Ovo je 16 po redu Republičko takmičenje a takmiče se učenici koji pokazuju izuzetno interesovanje za pravne predmete. Za njih je ovo takmičenje i svojevrsna prilika da pokažu pofesorima Pravnog fakulteta šta sve mogu i znaju. Mnogi od njih nastave studije na ovom fakultetu a mi iz škole sa ponosom možemo da kažemo da su naši đaci i najbolji studenti na pojedinim godinama kao i najbolji studenti generacije“, zaključuje Milorad Gavrilović, direktor Prano-poslovne škole u Nišu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Ljiljana Cvetković sa puškom u rukama krenula stopama Lidije Mihajlović

Izvor: JUGpress.com, 26.Mar.2023

NIŠ..Učenica odeljenja II/1 Pravno-poslovne škole Niš, LJiljana Cvetković, osvojila je četvrto mesto na juniorskom prvenstvu Evrope u streljaštvu u disciplini vazdušna puška. Ova mlada sportistkinja jedina je Nišlijka u juniorskoj reprezentaciji Srbije u kojoj je mesto zaslužila rezultatima...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.