Izvor: JUGpress.com, 23.Okt.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETŠ “Nikola Tesla”: Dualno obrazovanje, učenje, rad i plata za đake

NIŠ

Direktorka EMS AD Jelena Matejić potpisala je ugovore o dualnom obrazovanju sa tri učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Niša. Reč je o učenicima drugog razreda koji se školuju za profil Elektromonter mreža i postrojenja.

 “Kao društveno odgovorna kompanija, prepoznali smo značaj povezivanja privrede, odnosno tržišta rada i sistema obrazovanja, tako da smo se uključili u program dualnog obrazovanja „Učenje kroz rad“. Na poziv Privredne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << komore Srbije, koja je nosilac ovog programa, naši zaposleni su učestvovali u više radionica i pružili doprinos uvođenju modela  dualnog obrazovanja u srednjoškolskom sistemu Srbije, ali i modernizovanju obrazovnog profila Elektromonter mreža i postrojenja”,  istakla je direktorka Jelena Matejić.

 Za tri učenika ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša u naredne dve godine biće obezbeđena praktična nastava u EMS-ovom području pogona prenosnog sistema Niš, u skladu sa školskim planom i programom. EMS AD je odlučio da pruži i finansijsku podršku učenicima, kojima će biti isplaćivan pun iznos minimalne cena rada za vreme provedeno u kompaniji, iako Zakon o dualnom obrazovanju predviđa naknadu koja je skoro za trećinu manja od toga. Uz naknadu za učenje kroz rad, učenicima će biti obezbeđene i naknade za prevoz i ishranu, kao i osiguranje za slučaj povrede.

 “Sigurna sam da ćemo učenicima pružiti funkcionalno i primenljivo znanje, prvenstveno vodeći računa o njihovoj bezbednosti i zdravlju na radu.  Benefit za našu kompaniju je u tome što dobijamo mlade kadrove profila Elektromonter mreža i postrojenja koji će u velikoj meri biti osposobljeni za rad. Budući da je ovo prva generacija učenika sa kojom EMS AD učestvuje u ovom programu, iskustva će svakako biti korisna i za naredne generacije koje ćemo osposobljavati po ovom modelu. Uz stipendije koje već godinama dodeljujemo srednjoškolcima i studentima, ovo je još jedan vid napora koji ulažemo kako bi vrednim i talentovanim mladim ljudima pomogli da se profesionalno ostvare u svojoj zemlji”, rekla je Jelena Matejić.

Direktor ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša Nebojša Sokolović saglasio se da ovaj program predstavlja odličnu šansu za profesionalni razvoj mladih ljudi i izrazio uverenje da će učenici koji su potpisali ugovore svojim zalaganjem steći poverenje starijih kolega i zaslužiti svoje mesto u Elektromreži Srbije.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.