Izvor: JUGpress.com, 06.Jul.2023, 09:06

Dve i po godine Marija  tuđom greškom živi na miksanoj hrani

NIŠ

Marija Milovanović ima 86 godina i već celu jednu deceniju živi u Gerontološkom centru u Nišu za čije osoblje, posebno medicinsko sa naglaskom na dokturku koja radi sa njima, kaže da su joj spasili život i da samo zahvaljujući njima sada može da ispriča sa kojim problemom se sreće živeći svoje treće životno doba i to u trenutku kada javnost posebno insistira na tome da je potrebno da se poveća briga o starim osobama. Marija se suočila sa nebrigom pojedinaca, pa čak, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kako sama kaže, osornim ponašanjem koje osoba njenih godina ne zaslužuje. Podršku da reši problem koji ima a koji traje već više od dve godine, dobija od osoblja Gerontološkog centra ali i Kola srpskih sestara Niš čiji je član bila, a koje ovom prilikom poziva sve ljude dobre volje da pomognu Mariji. Osim toga, ovo je opomena svim osobama njenih godina da vode računa kome se obraćaju kada im je nešto potrebno.

               „Sve je počelo sa preporukom jednog od stanara koji više nije sa nama da se obratim stomatologu u privatnoj ordinaciji kako bih rešila problem koji imam sa protezom i kako bi ugradila implante. To sam odmah i platila. Tada nisam znala šta mi sve predstoji, a sada znam da se posle 70 godina tako teška operacija ne radi.Oni su bez ikakve konsultacije sa mojom doktorkom i bez ikakvih analiza, nije mi ni pritisak izmerio, uradio  ovu tešku operaciju. Ubrzo je došlo do  teškog gnojavog procesa u ustima.Bilo je strašno“, kaže osmdesetšestogodišnja Marija.

              Dodaje da ju je spasila doktorka iz Gerontološkog centra koja brine o stanarima ove ustanove.

             „Ona me je ostavila u životu. Da nije bilo nje ko zna šta ni bilo samnom. Opet sam se obratila lekarima kod kojih sam bila i oni su pokušali da mi  nameste moju protezu ali nisu uspeli u tome. Zakazali su mi novu osetu ordinaciji. Ali se više na moje pozive nisu odazivali.  Mada sam već godinama u kolicima zbog amputacije jedne noge i teško se krećem, otišla sam do njih da se dogovorimo ali su me oni grubo izbacili iz ordinacije uz reči da tu više nemam pristupa“, nastavlja svoju priču  Marija.

              Marija je, inače, dok ju je zdravlje služilo  bila jako aktivna u Kolu srpskih sestara Niš. Članice Kola nisu je zaboravile i redovno je posećuju u Gerontološkom centru. Vesele prirode i uvek nasmejana Marija se sa puno ljubavi seća njenog rada u Kolu i kome je  kao sestra  pomagala sve  u neprilikama koje su ih zadesile. Uvek je bez ustezanja davala sve od sebe samo da pomogne drugome. Članice Kola srpskih sestara sada pokušavaju da pomognu Mariji.

            „Na insistiranje Kola srpskih sestara ponovo sam se našla u istoj ordinaciji kod istih lekara, uzeli su mi meru za implante i rekli da će me pozvati. Poziva nije bilo, a nisu mi ni protezu vratili i ta priča traje, evo več dve i po godine “, dodaje Marija.

             Ova vremešna ali pozitivna starica nastavlja da se bori. Teško joj je ali podršku dobija kako od osoblja Gerontološkog centra u Nišu tako i od Kola srpskih sestara Niš.

             „Dve i po godine već jedem samo miksanu hranu koju mi pripremaju u Gerontološkom centru, a uvek vode računa o tome. Još uvek sam u situaciji da imam velikih problema i kako god bilo u stanju sam beš jezivom. Ne bih želela da se više nikome ovako nešto ne dogodi“, ističe Marija.

                 U trenutku kada je pomislila da je prošlost koju je proživela , detinjstvo koje je ostavila kao desetogodišnja devojčica u nekoliko fašističkih logora, mladost koju je posvetila borbi za bolji život drugih, iza nje, suočila se sa neočekivanom situacijom koju nikako nije zaslužila.

               Priča Marije Milovanović samo je još jedna opomena da u društvu mora više pažnje da se posveti starim osobama. To ponekad može da bude i savet, pomoć da ostvare svoja prava, ali i da im se priskoči u pomoć da reše probleme koje nisu zaslužili.  (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.