Izvor: JUGpress.com, 31.Maj.2023, 18:48

 Državna matura odložena, ali učenici odlučili da se oprobaju na testu iz srpskog

NIŠ

U cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature  juče je u svim srednjim školama u Srbiji, pa tako i u Nišu, održana proba ovog ispita. Proba državne mature organizovana je za učenike sadašnjeg trećeg razreda, a trajala je puna tri sata, od 9 do 12. Mada je prvobitno bilo najavljeno da će srednjoškolci polagati potpun ispit državne mature, odnosno srpski jezik, matematziku I izabrani predmet, đaci su ovog puta imali samo test iz maternjeg  jezika, a prema najavama >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koje stižu iz Ministarstva prosvete polaganje državne mature biće odloženo za dve godine.

     Mada neće polagati državnu mature pozivu za probu odazvali su se i učenici Pravno poslovne škole u Nišu. Prema rečima direktora Milorada Gavrilovića samo šest učenika nije pristupilo probnom polaganju testa iz srpskog jezika i to iz opravdanih razloga.

     “To je znak da su profesori srpskog jezika motivisali učenike da dođu na probnu državnu mature mada ona njima ništa i ne znači jer oni neće polagati ovaj ispit budući da je resorno ministarstvo njeno polaganje pomerilo za 2025/26.školsku godinu, a to znači juna 2026. godine. Deca su mirno prihvatila test za probu državne mature, a oni koji su dobro uradili testove moći će da poprave i ocenu iz srpksog jezika jer su se tako dogovorili sa profesorima”, kazao je director ove škole.

     Direktor Gavrilović je naglasio je ovog puta nije u prvom planu bilo znanje učenika, već da se proveri ceo sitem organizovanja državne mature.

    “To se odnosi i na distribuciju testova, pregleda testova.Testovi su rađeni pod šiframa, kada su učenici završili oni su pakovani i nose se u col centar koji se nalazi u ETŠ “Nikola Tesla”. Testovi se pregledaju eksterno, tako da će profesori iz Niša pregledati testove učenika iz Subotice, Užica ili nekog drugog grada i obrnuto”, objasnio je director Gavrilović.

    Prema njegovim rečima za vreme izrade testa u učionici su mogla da budu samo 15 učenika. Oni su imali numerisana mesta tako da su već pre dolaska u školu znali gde će sedeti. Ratredne starešine sui m dale sve instrukcije i oni su se držali toga.

   “Prema planu Ministarstva prosvete koji smo mi dobili u planu je da se održi još jedna proba državne mature  kada će učenici polagati i ostala dva predmeta, a organizovaće se u martu iduće godine. Uostalom videćemo kakvu će odluku doneti resorno ministarstvo”, kazao je Gavrilović.

   U okviru ovog procesa Ministarstvo prosvete testira i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama. Učenici trećih razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola, koji su juče u okviru ove probe rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, omogućen je uvid u rezultate testa i ulaganje prigovora na portalu Moja matura, čime se proverava ovaj segment procesa. (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.