Država pravi stenu od 1,2 miliona evra za Stašu Gejo

Izvor: JužneVesti.com, 06.Mar.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pravi stenu od 1,2 miliona evra za Stašu Gejo

Gradnja veštačke sportske stene počela je februara 2019. u beogradskom Košutnjaku, a ugovori pokazuju da će koštati 1,2 miliona evra. Dok direktor Zavoda za sport kaže da je posramljen, jer šampionka Staša Gejo nema uslove za trening, te se stena zbog toga i gradi, istraživanje novinara BIRN-a pokazuje da je cena same izgradnje višestruko uvećana.

Evropska šampionka Staša Gejo ređa uspehe na svetskim sportskim meridijanima, ali je odavno poznata činjenica da nema >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << gde da vežba. Kako navodi direktor Zavoda to je nagnalo državu da njoj i ostalim sportistima napravi stenu.

Bili smo posramljeni kada nam je rečeno da evropska šampionka za sportsko penjanje nema objekat u Srbiji na kome može da trenira, te je državni vrh doneo odluku o gradnji veštačke stene nakon prvenstva na uručivanju čestitke Staši Gejo - rekao je Bojović.

I dok javnost nema ništa protiv da se pomogne ovoj i svim drugim mladim sportistima, problem predstavlja količina novca koja se iz državnog budžeta izdvaja za ovaj projekat – 1,2 miliona evra, odnosno 140 miliona dinara.

Na samom sajtu firme Walltopia koja je dobila posao stoji da je cena kvadratnog metra stene 160 evra. U konkursnoj dokumentaciji stoji da će ukupna površina dve stene iznositi 1.027 kvadratnih metara.

To u ukupnom zbiru daje iznos nešto veći od 160.000 evra. Na sajtu bugarske firme nalazi se i podatak da prevoz stena košta 2.000 evra po kamionu, odnosno 3.000 evra po kontejneru. Nije jasno kako se onda na kraju dolazi do iznosa od 1,2 miliona evra, koji u mnogome prevazilazi stvarnu cenu troškova - piše BIRN.

Goran Bojović tvrdi da u svetu postoje samo tri firme koje po međunarodnim standardima mogu da naprave stenu za evropsko i svetsko takmičenje.

Jedna je Walltopia, druga je francuska firma koja je, kada smo je mi zvali da daju cenu, zvala bugarsku firmu da im da cene. Tada su Bugari rekli - čekaj koga vi zezate? Hoćete vi da radite da vam mi damo ponudu ili ćete da tražite po svetu ponude - rekao je Bojović.

Walltopia je u konzorcijumu sa još dve srpske firme pobedila na otvorenom konkursu kao jedini ponuđač. Za Bojovića nije neočekivan ni izbor firme ni cena, jer je navodno bugarska stena deset puta skuplja.

Možete da proverite, ja nisam stvarno proveravao, nama su Bugari rekli da njihova stena na kojoj se odigrava evropsko i svetsko takmičenje košta 12 miliona evra - kaže Bojović.

Po pisanju nekih medija, BIRN prenosi da je Bojović na čelo Zavoda došao na predlog ministra sporta Vanje Udovičića, čiji je kum.

Podsetimo, Staša Gejo je često govorila o lošim uslovima za treniranje, kao i o značaju najavljene izgradnje stene u emisiji “15 minuta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.