Drugi stečaj „Elida“

Izvor: juGmedia, 31.Jan.2014, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi stečaj „Elida“

 GADŽIN HAN – Dve godine od pokretanja prvog stečajnog postupka, preduzeće „Elid“ iz Donjeg Dušnika ponovo je u stečaju. Prvi stečaj ove firme pokrenut je januara 2012. godine, a drugi krajem prošle godine.

 Reorganizacija ove firme započeta sredinom 2012. godine morala je da bude obustavljena zbog blokade računa zbog poreskog duga.

Direktor „Elida“ Slavoljub Jovanović kaže da je novi stečaj bio jedini izlaz za ovu firmu u kojoj radi 80-tak radnika i >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << u kojoj se proizvodi elektroproizvodi poput prekidača, utikača i gajtana.

„Nakon što je Ministarstvo finansija uvelo takozvanu „nultu toleranciju“ za plaćenja poreza, Poreska uprava nam je blokirala račun zbog duga od 155 miliona dinara..Učinili su to mimo Privrednog suda i plana reorganizacije“, ističe Jovanović.

On naglašava da se „Elid“ žalio Poreskoj upravi zbog ove odluke, ali bezuspešno.

„Nije nam preostalo ništa drugo nego da u dogovoru sa poveriocima ponovo pokrenemo stečaj“, objasnio je Jovanović.

On kaže da je, uprkos stečaju, „Elid“ nastavio da radi kao i u vreme dok je bio u reorganizaciji.

„Redovno isplaćujemo minimalne zarade zaposlenima, ali i obaveze prema dobavljačima i državi. Za tekuće obaveze čak smo i u pretplati prema Poreskoj upravi“, dodao je Jovanović.

Prema njegovim rečima „Elidu“ sada ne preostaje ništa drugo osim da očekuje da će se naći investitor koji će kupiti ovu fabriku i nastaviti da radi.

„Elid“ je 70-tih i 80-tih godina prošlog veka bio jedna od najuspešnijih firmi na jugoistoku zemlje sa oko 400 radnika. Nakon prodaje firme 2004. godine, biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, poslovanje je krenulo silaznom putanju, da bi 2011. godine proizvodnja bila potpuno obustavljena. Stefanović je ostavio bez posla više od 300 radnika, a zaposleni koji su ostali rade moraju da vrate čak 600 miliona dugova koje im je bivši gazda ostavio.

                                                              (Kraj)mia

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.