Izvor: JUGpress.com, 13.Jan.2024, 11:03

Drastičan porast povreda i operacija zbog pada sa trotineta

BEOGRAD

Nova studija utvrdila je da su hospitalizacije zbog povreda povezanih sa trotinetima bile brojnije od hospitalizacija zbog povreda na biciklima tokom 2020. godine, pri čemu je više od 50% tih slučajeva zahtevalo hirurške intervencije. Istraživanje je pokazalo gotovo trostruko povećanje hospitalizacija zbog povreda na trotinetima u periodu od 2016. do 2020. godine.

Pacijenti hospitalizovani zbog povreda povezanih sa trotinetima bili su većinom mlađi od 18 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u poređenju s onima sa povredama od bicikala (26,7% naspram 16,4%), i češće su podvrgavani hirurškim intervencijama (55,8% naspram 48,1%).

Uprkos tome što su osobe sa povredama trotineta bile sklonije paralizi ili prelomu dugih kostiju, obe grupe su imale slične trendove u traumatičnim povredama mozga. Ukupni godišnji troškovi hospitalizacija povezanih sa biciklima i trotinetima tokom perioda studije povećali su se gotovo pet puta, sa 6,6 miliona dolara u 2016. godini na 35,5 miliona dolara u 2020.

Ipak, pravilne sigurnosne mere mogu pomoći u smanjenju povreda: 87% dece koja su doživela prelome lobanje tokom vožnje e-trotineta nije nosilo kacige, pokazalo je istraživanje iz 2022. Američka komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda preporučuje da vozači e-trotineta uvek nose kacige.

„Stvari poput ograničenja brzine i posebnih traka za trotinete od suštinskog su značaja kako bi se minimizirao rizik od povreda vozača, vozača trotineta i pešaka“, rekao je Nam Jong Čo, vodeći autor i istraživački saradnik u Laboratorijama za ishode kardiovaskularnih bolesti na UCLA, u saopštenju.

E-trotineti se razlikuju od običnih trotineta jer su motorizovani i imaju sopstvene sisteme kočenja, čime postaju brži i pogodniji za duže vožnje, prema Apollo Scooters.

E-trotineti dostižu brzine od oko 25 kilometara na čas. Postali su popularni 2018. godine kada su kompanije za iznajmljivanje počele da ih nude u gradovima širom zemlje, izveštava Wired. Od tada je tržište poraslo na skoro 33,2 milijarde dolara u 2022. godini i predviđa se da će rasti skoro 10% godišnje između 2023. i 2030. godine, prema podacima istraživačke firme Grand View Research.

Od njihovog izlaska na tržište, nekoliko gradova širom zemlje implementiralo je regulative o e-trotinetima zbog problema sa bezbednošću i prigovorima pešaka. Njujork je u junu 2023. ukinuo zabranu e-trotineta na godinu dana zbog programa probnog korišćenja koji dozvoljava njihovu upotrebu u parkovima i stazama duž reka Hadson, Ist river, Harlem i Džamejka bej.

Vest Holivud u Kaliforniji zabranio je e-trotinete 2018. godine, iako je 2021. dozvolio dvema kompanijama za trotinete da svakodnevno ponude određenu količinu „trotineta na dan“ kao deo dvogodišnjeg pilot programa, a gradsko veće je program učinilo trajnim u oktobru 2023. godine.

Beverli Hils u Kaliforniji je uveo zabranu e-trotineta zbog priliva vozila popularnih kompanija za iznajmljivanje poput Lajma i Birda, iako grad radi na pilot programu za njihovo ponovno uvođenje.

Nakon što su motorizovani trotineti 2003. godine uklonjeni sa ulica u Honoluluu, grad je 2022. poništio ovu odluku kako bi pružio alternativne opcije prevoza. Propisi o tome gde e-trotineti mogu da se voze variraju od grada do grada. Dalas zabranjuje vožnju e-trotineta po trotoarima, stazama, trgovima ili putevima sa ograničenjem brzine od 55 kilometara na čas i više.

Većina vozača trotineta obično su mladi muškarci: između 66% i 81% učesnika identifikovali su se kao muškarci, dok je između 50% i 73% bilo mlađe od 40 godina, prema podacima Nacionalne asocijacije gradskih saobraćajnih zvaničnika.

Arijana Džonson, novinarka Forbes

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.