Dostupan je Serbian 2017 Openboks

Izvor: KMnovine.com, 11.Feb.2017, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dostupan je Serbian 2017 Openboks

Dostupno je za preuzimanje novo izdanje distribucije Serbian, namenjeno za računare sa slabijim karakteristikama, kao i za sve one koji su ljubitelji operativnih sistema sa malom potrošnjom resursa.



U upotrebi je upravnik prozora Openbox, a nešto više o njegovim podešavanjima možete saznati ovde. Kao osnova u obrazovanju ovog izdanja korišćen je Debian u svojoj još uvek razvojnoj verziji, sa kodnim imenom Stretch.  Veličina ISO slike za preuzimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << iznosi oko 1.4 GB, dok će po instalaciji, zauzeti prostor na hard disku biti nešto iznad 4 GB.

 Korisnici kojima to odgovara, mogu imati vidljive ikone u meniju. Potrebno je samo u fascikli, na putanji .config/openbox, pronaći fajl icons-menu.xml i izvršiti njegovo preimenovanje na standardni menu.xml. Kada se ponovo pokrene Openbox, meni će izgledati kao na slici. Dodatne snimke ekrana možete pogledati ovde.
 






.

Aplikacije koje dolaze uz Serbian 2017 Openbox, važe za manje zahtevne, a njihov izbor izgleda ovako:


PCManFM i Catfish za upravljanje i pretragu fajlovaSynaptic i GDebi za upravljanje i instalaciju paketaMultimedija: Audacious, VLC, SMPlayer, Guvcview, Brasero, CurlewInternet: Firefox, Skype, Geary, Transmission, uGet, Gajim, GL Radio Player, LifereaKancelarija: Abiword, Gnumeric, Evince, Leafpad, Osmo, GeanyGrafika: Mirage, GIMP

Tu su još i alati za  arhiviranje, klipbord, čišćenje sistema, upravljanje particijama, podešavanje izgleda itd. Na ovoj strani, navedeni su neki od saveta koji vam mogu zatrebati, a odnose se na Openbox upravnik prozora i prateće programe. Kao par bitnijih stavki, treba napomenuti da se raspored tastature menja prečicom Ctrl+Shift, a podešene su opcije: la, ći, en. Ako ste instalaciju izvršili na prenosivi računar, u autostart fajlu uklonite oznaku ispred linije fdpowermon, da bi mogli da pratite stanje baterije. 




Ako ste novajlija na Linuksu, instalacioni proces je jednostavan i traje oko 10 minuta, a ovde možete pročitati kako se pripremaju mediji za instalaciju. Grafički interfejs instalacionog postupka podrazumevano je podešen na ćiriličnu opciju, dok će upravljanje tastaturom biti na latinici. Ako do sada niste videli kako izgleda instalacija, možete je pogledati u slikama, a dostupan je i video materijal. Kada vam se podigne tek instalirani sistem, bacite pogled u fasciklu Dokumenti, gde je zapisano nekoliko saveta. Ako nekome sa drugog govornog područja zatreba, tu se može pronaći i fajl eng-menu.xml na engleskom jeziku. 








Izvor: Debian    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.