Donošenje budžeta netransparentno

Izvor: JUGpress.com, 15.Dec.2017, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donošenje budžeta netransparentno

NIŠ

Kako se planira budžet grada? Šta su prioriteti vlasti, a šta prioriteti građana? Zbog čega se odluke o najvažnijem lokalnom dokumentu donose iza zatvorenih vrata? Šta nam o stanju javnih finansija i funkcionisanju grada govore izveštaji nezavisnih kontrolnih institucija? Da li skupština, kao kontrolni organ, ima uticaj na proces izrade i realizacije budžeta? O ovim I drugim pitanjima razgovaralo se na gradskom forumu pod nazivom “ Naš budžet  – naša odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << “ održanom u Media centru u Nišu.

Predlog budžeta grada Niša za 2018. godinu bio je dostupan na razmatranje  građanima 24 sata pre javne rasprave.  Za jedan dan građani su morali da se informišu sa više od 100 strana predloženog budžeta.  To je izazvalo buru nezadovoljstva građana, posebno opzicije .

Srđan Nonić šef odborničke grupe Pokreta „Dosta je bilo“ u Skupštini Grada Niša, smatra da građani nisu dovoljno informisani o tome kako se troši novac iz budžeta. Ali  veliki problem leži I u tome što građani nisu  mnogo ni zainteresovani. Za sam predlog budžeta smatra da :

„Ni jedan realno kapitalni projekat ne može da se vidi u analizi za 2018.  2019 i 20120. godinu. Vrlo malo stvari se predviđa za naredni budžet a kapitalni objekti koji asu navedeni u materijalu su više u domenu održavanja grada, delova lokalne smouprave.

Slično mišljenje imaju i u nacionalnoj Koaliciji  za decentralizaciju.

Oni ističu da je predlog budžeta trebalo da se nadje na dnevnom redu Skupštine prvog novembra i da bude usvojen najkasnije 20. decembra.

„Mislimo da ovo nije dobar načun za upravljanje javnim finansijama. On je suprotan preporukama Evropske komisije i dobroj praksi. Ne omogućava da građani razumeju zbog čega vlast donosi neke odluke“, kaže Jovana Strahinić.

„ Kad se rado i kapitalnim investivijama ne vidi se tačno šta su kapitalni rashodi, šta su  investicije. Poenta je u tome da nismo imali dovoljno vremena da pričamo o tome šta su sve važni projekti za grad i građane i na koji način će oni biti realizovani“ dodaje Strahinić.

Predstavnici građana i udružnja su nezadovoljni. Milosav Jukič  iz Udruženja pokreta slobodnih stanara smatra da ovakav način donošenja budžeta nije dobar.

„ Nisu ispoštovali dogovor. Imali smo sastanak još maja, juna, u gradskoj kući kada je rečenio da će rasprava o budžetu biti organizovana po mesnim zajednicama. Mi smo se pripremili, imali anketu građana , predloge za kružne tokove , za spajanje ulica, ali od toda nema ništa, kao i uvek. „ rekao je Jukić.

On smatra da je budžet amaterski pravljen  i da nema vizije.

„ Predviđeno je po stavkama povećnje negde 20, negde 30 posto  ali nema odgovora zašto je veće. To je čist amaterizam, pogotovo na prihodovnoj strani. Vi u Nišu nemate ni jedan javni interes Srbije koji se ostvaruje preko Niša. Sve je pogašeno. A sredstva odlaze iz Niša. “, kaže i dodaje da se kod rashodovnee strane primećuje „dalja centralizacija budžeta. Povećavaju se budžetka rezerva gradonaćelnika. Sada je 180 miliona . Daj onda da ceo budžet prebacimo gradonačelniku“ smatra  koji kaže da je to nedopustivo .

Vladajuća strana misli da je budžet dostupan jvnosti i da primene i dopune mogu da se iznesu u vidu amadmana.

„ Mehanizam kontrole ne treba do postoji samo jedan . mora ih biti više. Upravo kao i filtera koji ogu da propuste kvalitetan priliv informacija . Šta se u budžetu može a šta se ne može učiniti. Budžet je spisak lepih želja i vrlo često u toj nerealnosti mi zaboravljamo šta je to što budžet treba da predstavlja, da iskaže poztrebe građana , da rešava njihove probleme a ne da rešava želje političkih stranaka.“ , kazao je Zoran Perišić, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Niša. On dodaje da “ Glas građana je bitan u procesu budžetiranja, ali svako će izgovoriti svoj problem, malo njih će govoriti o problemu zajednice”,

Ocena je da je budžet za 2018. godinu racionalan. Neophodnost za većom transparentnošću u kreiranju i trošenju budžeta grada kao i veća uključenost građana u donošenju i kontroli budžeta, neki su od zaključaka najnovijeg gradskog foruma „Naš budžet – naša odgovornost“.

Na forumu će biti predstavljeni rezultati analize budžetskih procesa grada Niša, i priručnik za planiranje i izvršenje budžeta koji je izrađen u okviru Weberprojekta. Projekat realizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) u saradnji sa Centrom za evropske politike, finansira Evropska unija i kofinansira Kraljevina Holandija.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.