Doljevačka Zlatna macola“ belgijskom Megalomanijaku i srpskom Bdenju

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jul.2023, 13:54

Doljevačka "Zlatna macola“ belgijskom "Megalomanijaku" i srpskom "Bdenju"

Jednoglasnom odlukom žirija intenacionalnog festivala umetničkog horor filma Slaughter, “Zlatnu macolu” dobio je film Megalomanijak Karima Uelaže. Za najbolji domaći kratkometražni film proglašen je Bdenje Marka Marinkovića. Svečano uručenje nagrada zakazano je za ponedeljak od 21 sat u Doljevcu, a emitovanjem pobedničkih filmova, festival će biti zvanično završen.

Žiri u sastavu reditelji Dejan Zečević, Miroslav Lakobrija i kritičar Nenad >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Bekvalac u obrazloženju navode da film Megalomanijak nije samo film o serijskom ubici i njegovim potomcima i tome da li je greh nasledan.

Provokativan i zastrašujući, ali vas tera i na razmišljanje o društvu u kome živimo. U trenucima težak i mučan, a ipak ne okrećete glavu od platna nego nastavljate da gledate. Megalomanijak nas vodi na mesto na kome nada mora biti u potpunosti eliminisana da bi se odbranila premisa da ne postoji ništa sem sudbine koja je upisana na samom rođenju, kao u Grčkim tragedijama - navodi žiri u odluci.

Za najbolji kratkometražni horor film u trajanju od 5 do 30 minuta, orgnaizatori kažu da se na konkursu prijavilo preko 30 autora, od kojih se u užem izboru našla 3 filma. Žiri je, ponovo jednoglasno, nagradu “Zlatna macola” dodelio filmu Bdenje Marka Marinkovića.

Bdenje Maraka Marinkovića nam otkriva jednu od misterija života, čuda prirode, ćud ljudi i pokazuje važnost porodice, rituala, koji se moraju ispoštovati, ali i kako se neko ophodi prema smrti. Isto tako nam pokazuje da ona ne mora da predstavlja kraj i da poštapalica koju često koristimo „mora samo da se umre“ ne važi za sve - rekao je žiri.

Iz udruženja građana Komplos Art Factory kažu da će besplatan prevoz do Doljevca na završno veče biti organizovan od 18 do 18:30 sa parkinga ispred Doma vojske u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.