Izvor: JUGpress.com, 05.Apr.2020, 10:39

Doktoranti Mašinskog fakulteta u Nišu prave zaštitne vizire

NIŠ

Studenti doktorskih studija Mašinskog fakulteta u Nišu priključili su se akciji grupe Vizionari Srbije i počeli da prave zaštitne vizire za medicinske ustanove. Prvih dvadeset primeraka napravljenih na 3D štampačima već je stiglo na nišku Infektivnu kliniku, a proizvodnja će biti nastavljena sve dok budu mogli da nabavljaju materijal. Podršku dobijaju od svog fakulteta i profesora.

                           “ Maske se izrađuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 3D štampačima koji se koriste u nastavi. U Laboratoriji za inteligentne proizvodne sisteme već duže vreme smo izrađivali personalizovane koštane implante, a naši student su pre dve godine pokrenuli i humanitarnu akciju izrade personalizovanih proteza pomoću 3D štampe. Sada su želeli da se pridruže akciji Vizionara Srbije koji su okupili i grupe i pojedince koji na 3D štampačima izrađuju ovu opremu po dostupnim modelima”, kaže profesor dr Ljiljana Radović, prodekan za naučnoistraživački rad na Mašinskom fakultetu.

                             Prve serije ove zaštitne opreme stigle su u nišku bolnicu, a studenti će tokom dalje proizvodnje uvažiti njihove sugestije koje se tiču dimenzija i dizajna vizira.

                          “ Spremni smo da ih radimo sve dok bude za to bilo potrebe, ali postoji problem nabavke materijala. Mašinski fakultet je iz sopstvenih sredstava kao i uz pomoć kompanija Control P, Bengazija, Virtikoma i pojedinaca kao što je Nemanja Veselinović, obezbedio materijal za izradu od preko 100 komada. Svaka donacija nam je dobrodošla jer ima mnogo zahteva za vizirima.Potreban nam je filament od PLA prečnika 1.75 mm, folije za vizire i lastiši”, kaže profesorka Radović.

                        Radović kaže da su viziri veoma važna zaštitna oprema u medicine, ali da je zbog pandemije sada do njih teško doći, pa je njihova pomoć dobrodošla.                         “Javljaju nam se lekari iz svih delova zemlje i traže pomoć jer je ovo dodatni nivo zaštite zdravstvenih radnika koji su na prvoj liniji borbe zbog čega su najviše ugroženi. Nadamo se da ćemo sa Kliničkim centrum u Nišu nastaviti uspešnu saradnju na ovom i drugim projektima, prevashodno u oblasti biomedicinskog inženjeringa te da ćemo otpočeti masovnu proizvodnju”, zaključuje

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.