Izvor: JUGpress.com, 13.Feb.2024, 08:59

Dodeljeni ugovori za poboljšanje energetske efikasnosti

VLASOTINCE

U Vlasotincu su podeljeni ugovori prvoj grupi građana za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, a na osnovu konkursa koji je opština raspisala tokom protekle godine i čije važenje je bilo produženo do kraja januara. Građanima su stavljena na raspolaganje 24 miliona dinara, koja su obezbedili opština Vlasotince i Ministarstvo rudarstva i energetike, a u okviru programa „Čista energija i energetska efikasnost za građane“. Još toliko novca opredelili su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sami građani čije su prijave ispunjavale uslove konkursa. Danas je ugovore dobilo 82 građana, dok je u proceduri još oko pedesetak prijava koje će se u narednom periodu pretočiti u ugovore.

Treću godinu za redom dodeljujemo ugovore onim našim građanima koji su u mogućnosti da iskoriste podršku države i lokalne samouprave i da, uz svoja sredstva, unaprede energetsku efikasnost svojih domova. Opština Vlasotince je 2021. godine, kada je država pokrenula ovu akciju, bila među prvim lokalnim samoupravama koje su počele realizaciju programa unapređenja energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova. Od tada do danas Ministarstvo rudarstva i energetike, lokalna samouprava i građani opredelili su više od 90 miliona dinara za mere energetske sanacije – rekao je predsednik Privremenog organa opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

Oni koji do sada nisu koristili ovu podršku podsećamo da će program „Čista energija i energetska efikasnost za građane“, koji naša država realizuje sa Svetskom bankom trajati do 2027. godine.

Ugovori su uručeni i budućim izvođačima radova.

Danas će ugovore primiti 82 građana, od kojih su neki konkurisali za po dve mere. Ugovore, koje danas dodeljujemo sklopljeni su na osnovu prijava na konkursu u 2023. godini i ministarstvo je na njih dalo saglasnost. Pošto je konkurs produžen do kraja januara imamo još oko 50 prijava u proceduri i koje ćemo, ako ispune kriterijume, takođe pretočiti u ugovore. Ove godine novina je bila ta što su se subvencije kretale od 50 do 65% vrednosti investicije, odnosno do određenog novčanog iznosa, zavisno od mere za koju su građani konkurisali – rekao je u svom obraćanju rukovodilac Programa energetske sanacije i član Privremenog organa opštine Vlasotince Vladimir Kocić.

Najveće interesovanje kao i prethodnih godina bilo je za zamenu spoljne stolarije gde je bilo 66 prijava, zatim za zamenu kotlova 9 prijava, za ugradnju toplotnih pumpi i solarnih kolektora i panela. (kraj) VS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Uručeno prvih 135 ugovora Zrenjanincima koji su dobili sredstva na Konkursu za unapređenje energetske efikasnosti

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 13.Feb.2024

ZRENJANIN – Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio je danas prvih 135, od ukupno 276  ugovora korisnicima koji su dobili sredstva na Konkursu za unapređenje energetske efikasnosti kroz energetsku sanaciju domaćinstava, koji je Grad Zrenjanin raspisao krajem oktobra prošle godine. Pozdravljajući...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.