Diskriminacija Roma “nevidljiva” u srpskim sudovima

Izvor: JužneVesti.com, 31.Dec.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskriminacija Roma “nevidljiva” u srpskim sudovima

Poslednjih godina mali broj slučajeva diskriminacije dobilo je svoj sudski epilog u Srbiji, a kako kažu u "Civil Right Defenders"-u, evropski sudovi imaju mnogo bolju praksu.

Evropski sud za ljudska prava najčešće je donosio presude o prijavljenoj diskriminaciji nad Romima u Slovačkoj, Mađarskoj, Rusiji, Francuskoj i Nemačkoj.

U domaćem pravosuđu kršenja ljudskih prava romske zajednice nisu vidljiva. To ne znači da ne postoje presude. One jesu malobrojne, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ali i nisu dovoljno bile promovisane. Mislim da je presuda “Krsmanovača” od pre deset godina jedina nešto izmenila u javnosti - kaže Andrea Čolak iz “Evropskog centra za prava Roma”.

U ovom udruženju kažu da je vrlo važno da se presude Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava promovišu i, pre svega, primenjuju u sudovima svih zemalja.

Sa druge strane, neophodno je, kažu u "Civil Right Defenders"-u, da i Romi koriste presude kako bi ostvarili svoja prava.

Romska zajednica bi trebalo da iskoriste svoja prava i da se bori na sve načine kako bi ostvarila ono što joj je Ustavom zagarantovano, a to su njihova ljudska prava - kaže Adi Sinani iz CRD-a.

Zbog toga je ova organizacija pripremila publikaciju sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u kojoj je moguće naći različite slučajeve kršenja ljudskih prava koji mogu da posluže sudijama i sudovima, ali i Romima u ostvarivanju njihovih prava.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.