Direktorka Vodovoda u Vladičinom Hanu zaposlila brata u preduzeću kojim upravlja

Izvor: JužneVesti.com, 03.Apr.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka "Vodovoda" u Vladičinom Hanu zaposlila brata u preduzeću kojim upravlja

Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu Vesne Stojković, direktorke Javnog preduzeća za vodosnabdevanje i kanalizaciju Vodovod u Vladičinom Hanu, zbog sukoba interesa jer je bez konkursa na određeno vreme zaposlila svog brata u preduzeću u kojem je direktorka. Ona se žalila na rešenje i kaže “da je nedostajao radnik”.

Stojkovićeva je kako navode u rešenju, prekršila zakon o Agenciji time što je 2017. zaposlila brata na mesto laboranta, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << o sukubu interesa nije pismeno obavestila Agenciju.

Zaključeno je da je Vesna Stojković, u svojstvu direktorke Vodovoda zaključenjem ugovora o radu sa bratom Dejanom Marinkovićem na mestu laboranta, dovela sebe u situaciju sukoba interesa i javnu funkciju iskoristila za sticanje koristi za povezano lice i na taj način ugrozila poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, što je suprotno odredbama člana 27. Zakona o Agenciji - navodi se u rešenju Agencije.

U rešenju se dodaje da je obaveza funckionera da u roku od osam dana obavesti neposredno pretpostavljenog i Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa.

Imenovana je kao funkcioner, pre svega bila dužna da izbegne sukob interesa, a kada je već zaključila navedeni ugovor o radu i aneks ugovora o radu sa povezanom licem, bila je dužna da o sukobu interesa koji je u konkretnim situacijama imala pismeno obavesti Agenciju, što nije učinila a što je utvrđeno proverom službene evidencije Agencije - navodi se u rešenju Agencije.

Takođe je utvrđeno da Dejan Marinković nije angažovan na osnovu sprovedenog javnog konkursa kojim bi i drugima koji ispunjavaju uslove bilo omogućeno učestvovanje na konkursu.

Direktorka “Vodovoda” Vesna Stojković žalila se na rešenje Agencije i proces po toj žalbi je u toku.

Kako piše u rešenju Agencije, Stojkovićeva je rekla da nije u pitanju sukob interesa i da je reagovala kao rukovodilac zbog okolnosti u kojim se našlo preduzeće.

Usled bolovanja laboranta i tehnologa, radno sam angažovala svog brata Dejana Marinkovića koji po obrazovnom profilu odgovara navedenim radnim mestima, i nisam imala druge namere - rekla je Stojkovićeva.

Dodaje da je o radnom angažovanju njenog brata u JP Vodovod usmeno obavešten i nadzorni odbor toj javnog preduzeća, ali je odredbom člana 32. Zakona o Agenciji propisano da je funckioner dužan da pismeno obavesti i neposredno pretpostavljenog i Agenciju, što ona nije učinila.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.