Izvor: JUGpress.com, 21.Okt.2021, 17:36

Direkcija za javni prevoz i „Niš ekspres“ u srpskom vrhu netransparentnih ugovora

NIŠ

Direkcija za javni prevoz, a.d. niško javno komunalno preduzeće bez osnovnog kapitala, a koje je i pored toga na kraju prošle godine od Grada tražilo i dobilo milione za  dokapitalizaciju, za koje se ne zna u šta su uloženi,  srpski je rekorder u 2020.god. po trošenju para svih Nišlija bez učešća konkurencije, saopštio je danas niški odbor Dveri.

“Prema najnovijem istraživanju Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava ovo preduzeće čiji su jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kapital u 2020.god. bile dve službene „Škode“, zaključilo je u 2020.god. jedan od najvrednijih ugovora u javnoj potrošnji parama siromašnih Nišlija. Ima se, može se. Kako lokalna vlast kontroliše i daje saglasnost na ovakve netransparentne ugovore?

Prema istraživanju http://nadzor.org.rs/1-27/ najvredniji ugovor u Srbiji, pored Naftne industrije Srbije a.d.Novi Sad kao ponuđač u otvorenom postupku uz učešće samo jednog ponuđača  zaključio je „Niš ekspres“ a.d. i to bez učešća konkurencije. JKP Direkcija za javni prevoz je potrošila  65,7 miliona evra za uslugu javnog prevoza- paket linija 1  na teritoriji Grada Niša u postupku sa jednim jedinim ponuđačem.  Direkcija za javni prevoz iz osiromašenog i ekonomski upropašćenog Niša, čiji je nekadašnji zamenik direktora, Nenad Stanković sa merom za razrešenje izrečenom od Agencije za sprečavanje korupcije još 2014.god. a sada port-parol  i gradski većnik u kabinetu gradonačelnice Sotirovski (https://www.acas.rs/wp-content/uploads/2010/10/Preporuka-za-razresenje-Nenad-Stankovic-konacna.pdf)  našlo se među preduzećima sa najvrednijim nabavkama bez konkurencije, i to među JP „Elektroprivreda Srbije“ , JKP GSP Beograd, Konzorcijum za upravljanje javnim ulaganjima i dr.

Iz godine u godinu pljačka javnih finansija tj. novca svih građana Srbije i Niša od strane SNS kartela se nastavlja, a to pokazuje i navedeno istraživanje. U prvih sto najvrednijih ugovora koje su država i lokalne samuprave zaključile u 2020.god. u vrednosti od gotovo tri milijarde evra (2.785.905.625,00 evra) prosečan broj iznosio je 1,27 ponuđača po ugovoru, dok u 79 od 100 najvrednijih ugovora konkurencije uopšte nije ni bilo, već je u ovim milionskim poslovima učestvovao samo jedan ponuđač. Dok broj ponuđača po ugovoru u javnoj potrošnji u Srbiji pada iz godine u godinu, istovremeno  raste indeks percepcije korupcije u javnom sektoru , pa je od 2019.god. kada je Srbija bila na 91 po indeksu korupcije , u 2020.god. Srbija je rangirana još gore i bila na još višem 94 mestu po stepenu korupcije između 180 zemalja (https://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/naslovna/11865-srbija-nazaduje-na-svetskoj-listi-indeksa-percepcije-korupcije-transparency-international).

Ove dve brojke – broj ponuđača po ugovoru i stepen korupcije –  uvek su u uzajamnoj vezi, i pokazuju stepen organizovane pljačke građana koji su iz godine u godinu sve siromašniji,  dok Srbija pada u dužničko ropstvo sa trenutnih 30 milijardi evra duga.

Dveri Niš upozoravaju građane da njihovo naglo osiromašenje, nemogućnost da plaćaju račune i izvršitelji koji im prete imaju očit uzrok,  a to je prelivanje para iz budžeta i javnih finansija u privatne džepove SNS pripadnika kartela. Ova jagma za novcem građana se ubrzava, a ovaj se monopol sa finansijskog tržišta preliva na političko i dovešće do uništenja i političke konkurencije.   A kada se i tu uspostavi monopol,  vlasti SNS neće biti kraja. Iako ova pljačkaška mašinerija nije izum SNS-a, ona postoji decenijama, ali je aktuelna vlast dobela do apsurda, i to je razlog što isti ljudi upravljaju Gradom decenijama.  Osiromašene Nišlije moraju postati svesne da svojim novcem koji se preliva u džepove političke elite, finansiraju sopstvenu propast i bekstvo svoje dece iz zemlje. Iz siromaštva u koje svakim danom tonu sve dublje, Nišlije se mogu spasti ne samo promenom vlasti, već promenom čitavog korumpiranog sistema, a izbori u proleće 2022.god. su jedna od poslednjih prilika za tu promenu”, navodi se saopštenju Gradskog odbora Dveri Niš.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.