Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2023, 08:40

Detalji svedočenja inspektora Mitića: Jovanjica nije afera, već fabrika skanka

BEOGRAD

U postupku Jovanjica 1 svedočio je inspektor i šef operative Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušan Mitić. Govorio je o svojim operativnim saznanjima u slučaju Jovanjica, gde je sa svojim kolegama pronašao 65.000 biljaka u svežem stanju i 660 kilograma već osušenog kanabisa. Ovo nije afera, već fabrika za proizvodnju skanka, rekao je Mitić u svedočenju.

Dušan Mitić je svedočio o svojim operativnim saznanjima u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Jovanjica, kao i o tome kako i zbog čega su njegove kolege i on postupali kada je reč o pretresanju imanja u danima kada je tamo otkrivena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi.

Takođe, najviše je govorio o pritiscima i pretnjama koje su trpeli on i njegove kolege, kako iz samih službi u kojima rade, ali i spolja, kao i o pokušajima podmićivanja kako načelnika Slobodana Milenkovića, tako i njega.

„Nije nam bilo prijatno da uhvatimo državu i državne organe u kriminalu. Sve vreme su vršeni pritisci na nas od početka postupanja na Jovanjici do današnjeg dana“, rekao je Mitić.

Ispričao je Mitić da su inspektori u Četvrtom odeljenju godinu dana imali operativna saznanja da Predrag Koluvija ima proizvodnju marihuane, da jesu planirali policijsku akciju do kraja te 2019. godine, ali ne tog 13. novembra kada je Koluvija zaustavljen na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje, prilikom koje je koristio blinkere.

Prema svedočenju Mitića, Koluvija je imao u automobilu krstove i neke oznake SPC-a, što im je odmah bilo neobično, jer su inspektori znali da se u službenim automobilima ne drže niti stavljaju bilo kakva obeležja i ništa slično.

„Kada je zaustavljen, Koluvija je Slobodanu Milenkoviću rekao da je on kolega, da je službeno lice. Međutim, Milenković ga je prepoznao, jer smo već imali operativna saznanja o njemu i Jovanjici i da je upravo on osoba koja je osumnjičena za proizvodnju marihuane. Kada je proverena njegova službena legitimacija,  ustanovljeno je da takva osoba ne postoji u službi“, rekao je Mitić.

Dalje je ispričao Mitić da su njihova glavna operativna saznanja da se na imanju proizvodi prvoklasni skank, koji je dva do tri puta skuplji od marihuane. Zatim, da Koluvija ima kontakte sa pripadnicima bezbednosnih službi i da od tih istih kontakata crpi zaštitu bezbednosnih službi

„Vremenom su se sva naša operativna saznanja potvrđivala. Kada moje kolege i ja tog 13. novembra odlazimo u Jovanjicu, da izvršimo pretresanje, radnici koje smo zatekli na imanju pozivali su se na vojsku, na BIA, neke bivše pripadnike specijalnih jedinica, pa su govorili ‘zovi ovog, zovi onog‘“, naveo je Mitić.

Znate, često se spekulisalo da je tamo industrijska konoplja. Reč je o izuzetno velikom imanju. Meni je trebalo 40 do 45 minuta da obiđem ceo imanje, to je fabrika za proizvodnju marihuane. Ja tu količinu biljaka nikada u svojoj karijeri ranije nisam video. Znate industrijska konoplja se od marihuane lako razlikuje. Pošto sam celu svoju karijeru radio u Odeljenju za borbu protiv droga jako lako razlikujem industrijsku konoplju od marihuane. To je kao razlika između limuna i dinje. Razlika se pravi po veličini, po kompaktnosti i po izgledu cveta. Tamo je pronađeno 65 hiljada biljaka, koje je trebalo najpre iseći, a zatim osušiti (kako bi se utvrdila količina THC-a u njima prim.aut.). Sa sečenjem biljaka nije se krenulo odmah tog 13. novembra kada su pronađene, već nakon sedam dana i to je jedan vrlo negativan kuriozitet u ovom poslu, koji mi tretiramo kao jednu vrstu pritiska.

A zašto se sa sečom biljaka krenulo tek sedam dana kasnije? „Pa, čekali smo nalog tužilaštva. Načelnik Milenković je tada poslao dopis tužilaštvu da ih pita da li da se krene u seču biljaka – ne znam i nisam siguran šta je na to odgovorio tužilac Drecun (Saša Drecun, postupajući tužilac u postupku Jovanjica) ali je tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić rekao Milenkoviću – Čekaj, pa nećemo nanositi štetu čoveku“, kazao je.

Prema svedočenju inspektora Mitića, pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je inače i drugooptuženi u slučaju „Jovanjica2“ pojavio se iznenadno na imanju u trenutku policijske akcije. Mi obaveštavamo samo tužioca i rukovodioce, zatone znam kako je tamo mogao da se pojavi pripadnik BIA. Mi smo ga na imanju legitimisali, a on nam je rekao da je BIA upoznata sa tim šta se dešava na Jovanjici i šta mi tu radimo. Tošić nam je rekao da moli da ovo ne izađe u javnost ida to traži njegov rukovodilac Mirko Škero, ispričao je Mitić.

Zatim je Mitić ispričao da je usledio razgovor sa Škerom preko Viber aplikacije, sa telefona Aleksandra Tošića. Milenković je preuzeo razgovor sa Škerom u prisustvu Mitića i Tošića, kako inspektor tvrdi Škero se pozvao na svoje rukovodstvo. Rekao je da Bratislav Gašić, tadašnji direktor BIA, traži da se sa Jovanjicom ne izlazi u javnost.

Mitić kaže i da je neformalno razgovorao sa Predragom Koluvijom, tada na imanju Jovanjica i da ga je upitao otkud BIA na imanju. Opisao je Mitić da je Koluvija osećao jednu vrstu nelagode jer se prvi put susreo sa odvažnim, odlučnim i nekorumpiranim policajcima. Ali i da je Koluvija sve vreme pokušavao da ih fascinira svojim kontaktima iz bezbednosnih struktura, ali i da otkrije otkud inspektori na imanju i ko ih je posalo.

Mitić je naveo i da mu je Koluvija pominjao i političare kao i neke kontroverzne osobe iz biznisa, da je, kako bi to i dokazao, otvorio telefon i pokazivao mukonverzacije sa Aleksandrom Tošićem i Bratislavom Gašićem.

„Ja nikad pre nisam video tako neformalno komuniciranje između osobe iz bezbednosnih struktura i čoveka iz kriminogene sredine, kaou porukama između njega i Bratislava Gašića. U tim porukama sam video prisnost i bliskost između njih dvojice, ali i da su komentarisali ljude iz opozicije, koje ja po imenu neću pominjati kako ne bih politizovao ovaj slučaj“, rekao je Mitić i dodao – „znate, Jovanjica nije afera, Jovanjica je najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope ako ne i u celoj Evropi“.

Gašić je znao da je Koluvija donator BIA. Meni je to bilo neverovatno saznanje da je donator BIA jedan narko-diler, dodao je.

Naveo je još Mitić i da je on imao operativna saznanja da je Gašić znao šta se u Jovanjici dešava, a da mu je to i sam Koluvija rekao. Mitić je ispričao i da je pitao Koluviju da li ima neke kontakte u vojsci. Nakon tog pitanja, Koluvija je, kako opisuje Mitić, počeo da se zatvara i da ne bude više otvoren u komunikaciji i pokazao mu je konverzaciju sa izvesnim „Saletom“. Mitić kaže da je to za razliku od drugih konverzacija bila jedna odmerena razmena poruka. Mitić je rekao i da mu Koluvija nije kazao ko je „Sale“, ali i da on sam nije znao njegov identitet u tom trenutku. Objasnio je da je tek nakon nekoliko dana shvatio da je reč o pripadniku VOA Saši Vujisiću i da je to shvatio u razgovoru sa Milanom Kendijom i Koluvijom na imanju.

Inače Saša Vujisić, je takođe jedan od optuženih u postupku „Jovanjica 2“ i nalazi se i dalje u bekstvu.

Mitić je rekao i da je upravo Vujisić načelniku Milenkoviću rekao da je Jovanjica državni projekat BIA i vojske, i da Jovanica neće ugledati svetlost dana. A to je načelnik Slobodan Milenković i ispričao u iskazu tužiocu za organizovani kriminal Saši Drecunu, pre tri godine.

Takođe, Mitić je rekao i da je od kolege iz odeljenja Miloša Juriševića saznao da je tužilac Drecun tražio da Koluvija bude drugooptuženi u krivičnoj prijavi, kao i da on zna da je Drecun komunicirao sa svojim kumom, koji je visoko pozicionirani pripadnik BIA, o ovom predmetu. Mitić je naveo i da je Milenko Munižaba, nekadašnji načelnik beogradske kriminalističke policije, takođe tražio da Koluvija bude drugooptuženi u postupku Jovanjica.

Govoreći o pritiscima koje inspektori tvre sve vreme, Mitić je pomenuo, kako je rekao, „čudno ponašanje“, bivše Koluvijine advokatice Zore Dobričanin Nikodinović koja je Slobodanu Milenkoviću poručila da prihvati mesto koordinatora koje mu se nudi, da je važno da je živ i da nema postupak protiv sebe.

Mitić je naveo i da je to Zori Dobričanin rekao jedan načelnik i jedan čovek blizak Gašiću. „Shvatili smo da je reč o načelniku Veselinu Miliću i Marku Kričku“, rekao je Mitić. Kričak je inače došao iz BIA u MUP, kada je ministarstvo preuzeo Bratislav Gašić, a sada je načelnik JZO, Jedinice za obezbeđenje.

Saslušanje inspektora Dušana Mitića nije danas završeno, već se nastavlja 11. jula 2023, kad će mu pitanja postavljati advokati odbrane i sami okrivljeni.

Izvor: N1

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.