Definisani prioriteti u zaštiti životne sredine do 2027. godine

Izvor: JUGpress.com, 12.Mar.2017, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Definisani prioriteti u zaštiti životne sredine do 2027. godine

NIŠ

Grad Niš priprema Program zaštite životne sredine sa Akcionim planom za period od 2017. do 2027. godine.

Ovakav dokument je do sada samo izrađivan u Beogradu, a koji je bio osnov za izradu niškog plana.

Dokument predstavlja strateški okvir delovanja u oblasti upravljanja, zaštite i unapređenja životne sredine.

Prepoznate su potrebe, definisani prioriteti za naredni period u skladu sa Nacionalnim programom zaštite životne sredine, I oni će >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se postupno , svake godine kroz redovne programe raelizovati.

Sredstva će se obezbeđivati kroz razne fondove koji su dostupni pre svega kroz finansijske linije Evropske unije, koja je veoma zainteresovana za oblast životne sredine.

Jedan od prioritetnih programa je Projekat postrojenja za otpadne vode koji će se graditi u Nišu  koji će biti najveća investicija u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine a drugi je program deponije koji koji se treba vrlo brzo rešiti

“Obuhvaćeni su svi faktori koji učestvuju u zaštiti životne sredine, od buke, vazduha, zemljišta, vode, prirode, prirodnih dobara, upravljanja otpadom, otpadnim vodama, svi oni elementi koji su neophodni za funkcionisanje I zaštitu životne sredine. Programom se predviđa razvoj zelene industrije, industrije reciklaže koja bi tebalo da otvori određeni broj radnih mesta I donese neke nove tehnologije u naš grad . Radi se o tehnologijama kojima će se upravljati otpadom , ali i koristiti taj otpad , kao što se to radi svuda u svetu”, rekao je gradski većnik Mihajlo Zdravković.

Ono što je počelo da se primenjuje u gradu je primarna selekcija otpada, uvođenje  takozvanih žutih  plavih kanti za selekciju otpada. Sa tim se donekle stalo ali je ove godine planiran nastavak akcija nabavki ovih kanti. Razmišlja se I I o ustanovljavanju još nekoliko reciklažnih dvorišta kao što je postojeće u Ulici Ivana Milutinovića.

„ Dokument će biti odlična planska i strateška osnova grada Niša za sve buduće projekte, kako velike infrastrukturne, koji su više nego krucijalni za grad Niš, tako I u manjim projektima  koji se odnose na zaštitu prirode, lov i ribolov.Imamo veliki, sveobuhvatan strateški okvir grada niša u oblasti zaštite životne sredine koji je uklopljen u sva ostala strateška dokumenta.  Akcioni plan je predvideo mere koje su kratkoročne, srednjoročne i dugoročne, smatra Nebojša Pokimica direktor Dvoper-a, jedne od firmi iz konzorcijuma koji izrađuje Program zaštite životne sredine.

Izviđači bili učesnici javne rasprave po pitanju Akcionog plana za zaštitu životne sredine su su svesni velikog zagađenja vode, vazduha, okoline.

„Mi izviđači pogotovo primećujemo da se priroda nedovoljno marljivo čuva i da su ljudi nezainteresovani za njeno očuvanje i često je zagađuju različitim vidovima otpada“, tvrdi Aleksa Budaković načelnik odreda izviđača Mija Stanimirović.

Da podsetimo da u okviru predpristupnih pregovora Srbije I Evropske unije poglavlje 27 je jedno od najobimnijih, drugo je po obimu I smatra se vrlo važnim. Veoma su strogi propisi koji se tiču ekologije. Ova javna rasprava održana u Nišu je deo tog procesa pridruživanju EU.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.