Izvor: JUGpress.com, 26.Apr.2023, 17:06

“Dani jorgovana” u Niškoj Banji

NIŠ-NIŠKA BANJA

 Tradicionalna, 20. manifestacija “Dani jorgovana” poznata i pod nazivom „Kada zamirišu jorgovani“ u Niškoj Banji, počinje u četvrtak 27. aprila na centralnom šetalištu. Prema rečima Danijele  Petković, predsednice Udruženja „Kruna“, koje je i organizator ove manifestacije uz podršku GO Niška Banja, program počinje pletenjem venca od jorgovana koji će  ukrasiti početak šetališta u Banji, a potom će manifestacija i svečano biti otvorena. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Ona dodaje da je i ove godine pripremljen bogat kulturno-umetnički program u kome učestvuju gosti, predstavljanje starih zanata i ručnih rukotvorina, ali i takmičenje namenjeno najmlažima kada će se birati mis jorgovana. Svečano otvaranje je zakazano za 17,30 sati. Gosti na manifestaciji biće KUD „Vidovdan“ iz Vlikog Drenovca, Aleksinac.

                                    Izložba domaće radinosti biće postavljena od 10 sati.

                                   „I ove godine organizujemo radionicu likovnih radova i ovom prilikom pozivamo mame i tate, bake i deke, da dovedu mališane do 15 godina. Sa sobom je potrebno da ponesu pribor za crtanje, a najbolje crteže koji budu urađeni na licu mesta ali i u niškim školama biće nagrađene simboličnim nagradama.Tema je kao i svake godine – jorgovan. Osim radova deca će pisati i stihove na temu ovog prolećnog cveta“, kaže Danijela Petković.

                                  Interesovanje posetioca manifestacije kao i učesnika najviše privlači izbor za mis jorgovana, a ove godine se on organizuje u dve kategorije. Izbor se organizuje za devojčice od 7 do 15 godina. Biraju se i prva i druga pratilja kao i mis šarma ali i se dodeljuje i nagrada publike.

                                  „Od pre nekoliko godina uveli smo još jednu kategoriju, a to je mis klinceza jorgovana  do 7 godina. To su male devojčice koje  uvek poberu apluze publike. Misice će poneti krunu, najbolji diplome a svi ostali zahvalnice“, kaže Danijela Petković.

                                 Danijela koja je i inicijator  ove manifestacije koja je pokrenuta pre 20 godina obećava lep dan u Niškoj Banji za sve koji se 27.aprila nađu tamo. A jorgovan, dodaje ona, nije slučajno uzet za zaštitni znak manifestacije.

                                „Moja ideja je bila da ta ljubičasta boja jorgovana bude zaštitni znak Niške Banje. I to nije slučajno. Iznad Niške Banje se nalazi brdo Koritnjak i kada se rascveta jorgovan ono je celo ljubičasto. To je ljubičasta šuma. Interesantno je i to da se ovde radi o divljem jorgovanu koji je sam iznikao za razliku od nekih mesta gde su to učinili ljudi.To niko nema osim nas“, dodaje Danijela Petković.

                                I planovi za budućnost kada se radi o jorgovanu u ovom udruženju su veoma ambiciozni, ali i primamljivi za turiste ukoliko bi se ostvarili. Kako kaže Danijela u tom  slučaju realizacija njihove ideje na zavisi od njih samih, ali su oni tu da pomognu koliko god je to moguće.

                               „Dobili smo obećanje jedne naše saradnice koja prati našu manifestaciju da nam donira sadnice mladog jorgovana, takođe divljeg koji je iznikao na njenom placu, i da svako dvorište  u Banji ima drvo jorgovana. To bi bila naša priča koju bi smo nadalje negovali. Moja ali i ideja Udruženja je i da Jelašničku klisuru pretvorimo u klisuru jorgovana. Ona je, možda malo i nepravedno, stavljena u drugi plan  u odnosu na neke druge destinacije, ali ovom klisurom je  car Konstantin išao ka Nišu, a kralj Milan Obrenović je tom klisurom prolazio  kada je išao u planine da lovi. To je i put cara Konstantina i put kralja Milana i morali bi time da se ponosimo, a nekako to približimo i Nišlijama ali i turistima“, kaže Danijela Petković.

                             Put do realizacije ove njene ideje je, kako i sama kaže dug jer je Jelašnička klisura nacionalni park pa je potrebno da se dobiju posebne dozvole države, ali se ona nada da će jednog dana i Jelašnička klisura postati niška dolina jorgovana.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.