Dani evropske baštine ove nedelje u prokupačkom Muzeju

Izvor: JužneVesti.com, 26.Sep.2022, 12:28

"Dani evropske baštine" ove nedelje u prokupačkom Muzeju

Predavanja i radionice o prošlosti, klimatskim promenama, topličkim piscima, istorijskim ličnostima iz Toplice, projekcije dokumentarnih filmova, organizacija likovne radionice i poetske večeri samo su deo bogatog kulturnog programa koji je pripremio prokupački Muzej u saradnji sa školama, udruženjima, ustanovama i prokupačkom Crkvom, a biće organizovan tokom dva dana obeležavanja "Dana evropske baštine" u utorak, 27. i sredu, 28. septembra. Ulaz za sve manifestacije je besplatan. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Raznovrstan program namenjen je najširoj publici i planirano je da se održi na tri lokacije u Prokuplju, Galeriji Muzeja, Spomen sobi "Gvozdeni puk" i na Hisaru.Program obeležavanja manifestacije; Foto: Lj. M.

Ovogodišnja manifestacija "Dani evropske baštine" biće obeležena temom "Održivo nasleđe", koja je u kontekstu klimatskih promena, raznolikog kulturnog nasleđa Evrope i Ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine. Manifestacija je usmerena kako na ljude, tako i na mesta, učenje iz tradicije i ekološki prihvatljive mere koje mi kao organizatori programa, ali i posetioci mogu da preduzmu na načine, na koje izgrađeno i prirodno nasleđe- kažu u prokupačkom Muzeju.

Narodni muzej Toplice poziva sve zainteresovane da budu deo ove manifestacije koja se održava svakog septembra i deo je velike evropske manifestacije kojom se predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda.

Promociju knjige, pozorišnu predstavu i muzičko poetsko veče organizovaće prokupački Dom kulture tokom ove nedelje, od srede do petka. Kulturni događaji počinju u sredu, promocijom zbirke aforizama, nastavljaju se u četvrtak pozorišnom predstavom "Siromašni Romeo", a završavaju se u petak uz muzičko poetsko veče.Bogat program ove nedelje u Domu kulture; Foto: Lj. M.

U sredu 28. septembra u 18 sati organizujemo promociju zbirke prokupačkog afotističara Milivoja Krstića "Azbukvarenje – bukvar za odrasle". Sutradan, u četvrtak 29. septembra u 19:30 na sceni našeg pozorišta igraće se predstava "Siromašni Romeo", a na muzičko poetsko veče, koje će biti održano 30. septembra u 18 časova u "Art Pub Black Fox" su pozvani svi oni koji vole poeziju i muziku-kažu u Domu kulture.

Učesnici najavljuju dobro raspoloženje uz stihove članova Književne omladine Prokuplja, ali i uz dobru muziku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.