Izvor: JUGpress.com, 02.Mar.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas polufinale za Frankofono pesmu

NIŠ

Počeo je mesec mart a sa njim i mesec Frankofonije. Frankofona pesma i koncerti, gastronomija, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, filmovi, ples, razgovori o kulturnoj baštini, neke su od manifestacija koje Francuski institut u Nišu najavljuje u martu, mesecu frankofonije.

Prvo polufinale za Frankofonu pesmu biće održano danas u sali Niškog simfonijakog orkestra. Pored Niša ova polufinala se dešavaju i u Novom Sadu, Beogradu i Kladovu.

Svake >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << godine u Srbiji stotine pevača-amatera između trinaest i dvadeset osam godina okuša svoju sreću na Takmičenju za frankofonu pesmu koje organizuje Francuski Institut i Studentski Kulturni Centar Niša. Od samog početka održavanja ove manifestacije 2004. godine, učestvovalo je više od 1000 mladih koji uče francuski jezik. Oni nastupaju sa jednom pesmom na francuskom jeziku, pred žirijem sačinjenim od profesionalaca iz sveta muzike i francuskog jezika. Polufinala su otvorena za sve, porodice, profesore i prijatelje učesnika.

 „Takmičenje za frankofonu pesmu iz godine u godinu je sve interesantnije . Svake godine se po gradu pojavi po sto kandidata. U Nišu je 25 kandidata koji su u polufinalu a u finalu ih ima 16, po četiri kandidata iz svakog grada.“ kaže kaže Miodrag Mika Mladenović, muzički urednik SKC-a i dodaje :

„Nivo je sve veći što se tiče pevačkih kvaliteta takmičara. Žiriju je sve teže da odluči ko će biti pobednik. Zaista mi je zadovoljstvo da smo 16. godinu zaredom smo deo Francuskih dana.

Takmičenje za Frankofonu pesmu je postalo tradicija. To je takmičenje pevača amatera  od 13 do 28 godina, koje se dele u dve kategorije, juniorsku i seniorsku. Oni pevaju pesme na francuskom jeziku. Ne samo francuskih pesama nego i frankofonih“

 „ Nakon završenih polufinala najbolja dva kandidata iz juniorske i isto toliko iz seniorske kategorije takmičiće se ovde u Nišu  24. marta u 14 sati u sali Narodnog pozorišta.

Nagrade za pobednike su vrlo interesantne.

„Ove godine prva nagrada za kategoriju seniora je putovanje za Egipat, za dve osobe. Za kategoriju juniora nagrada je putovanje za dve osobe u Tunis i ulaznica za muzički festival“,    kaže Miodrag Mika Mladenović.

Ulaz je slobodan.

“ Mi se svake godine trudimo da ubacimo nešto novo ali i da zadržimo te tradicionale događaje na koje smo navikli, kao što je to Frankofana pesma, filmski karavan, rekla je Valerija Vojnović asistent za kulturu u Francuskom institutu Niš.

Partneri ovog takmičenja su Francuski institut u Srbiji i Studentski kulturni centar u Nišu organizuju partnerski Takmičenje za frankofonu pesmu, uz podršku Međunarodne organizacije Frankofonije, Ambasade Republike Tunis, Ambasade Arapske republike Egipat, Ambasade Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, turističke agencije Mondorama i Ambasade Libana u Srbiji.

Frankofoni dani trajaće od 2. do 24. marta.

Koordinator Meseca frankofonije  je Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, osnovana 2018, koja obuhvata 19 diplomatskih misija iz Amerike, Evrope, Bliskog istoka, podsaharske Afrike, Azije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i OSCE. Srbija je od oktobra 2018.postala pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.