Izvor: JUGpress.com, 19.Apr.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje festival Fantastike

NIŠ

Od danas do 21. aprila Niš će biti  domaćin drugog Festivala fantastike, najavljeno je danas na konferenciji za novinare koji je održan u Niškom kukturnom centru.

Festival je ove godine posvećen književnom serijalu  “Pesma leda i vatre” Džordža Martina, prema kojoj je snimljena planetarno popularna serija „Igra prestola”.

“Festival je napravljen tako da s jedne strane bude populistički, da budu događaji koji će privlačiti pažnju najširih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << slojeva publike, gde će moći da saznaju nešto o fantastičnim društvenim igrama, da čuju nešto o popularnim motivima u oblasti fantastike, o svojim najomiljenijim knjigama, filmovima i slično ali sa druge strane postoji jedan iritistički momenat kada je reč o ovoj manifestaciji, da se o svim fenomenima govori na jedan veoma ozbiljan način i da se fantastici da jedna vrsta digniteta koja je ona u ozbiljnim krugoima godovo uvek posedovala ali je često bila osporavana od strane onih ljudi koji su imali rezerve prema fabntastici kao nešto što odudara od zakona racionalnog sveta u kojem živimo.”rekao je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra koji je organizator Festivala.

Festival će otvoriti, direktor i osnivač izdavačke kuće Laguna Dejan Papić. Festival će okupiti  najznačajnije stvaraoce iz ove oblasti, a za publiku donosi bogat program pratećih manifestacija Mnogobrojne tribine, promocije, kvizovi, filmske projekcije na temu epske fantastike, predavanja, podžanrovi poput SF-a, horori nalaze se na programu..

U prostorijama Niškog kulturnog centra  održava se Bazar fantastike. Na bazaru zainteresovani posetioci moći će da pronađu knjige i stripove iz oblasti fantastike, umetničke radove i rukotvorine inspirisane ovim popularnim žanrom. Biće to prilika i za susrete  sa umetnicima koji će praviti filmske maske. Deca i mladi će crtati, slikati portrete i slično.

“ Mi smo festival fantastike. Budući da se bavimo svim vrstama fantastike u bilo kom obliku, bilo stripska, filmska ili književna, ali ćemo pokriti i naučnu fantastiku, epsku fantastiku i horor, sajber pank, tako da smo se odlučili da svkom ponudimo po malo. Epska u ovoj godini preovladava” rekao je darko Stanković, predsednik Udruženja ljubielja fantastike “Ordo Drakonis”.

Biće upriličena i izložba radova strip scenariste Marka Stojanovića, kao i projekcija filma Ederlezi Rising dok će, tokom Festivala, defilovati kostimirani likovi iz serije Igra prestola –kažu iz Udruženja ljubitelja fantastike Ordo Draconiš, koji organizuje ovaj festival, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Pisac Miloš Petković se nada da će od sledeće godine ova manifestacija dobiti međunarodni karakter.

“ Mislim da je ključ kada je fantastika u pitanju taj što je prijemčiva za od 7 do 77 godina2.

U okviru festivala biće dodeljene festivalske nagrade za doprinos fantastici u Srbiji u različitim oblastima.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Mislite da je "Igra prestola" previše KRVAVA? Tek kad vidite koji su STVARNI DOGAĐAJI su inspirisali njenog tvorca

Izvor: Blic, 19.Apr.2019

Epski književni serijal "Pesma leda i vatre" po kojem je snimljena jedna od najpopularnijih serija svih vremena "Igra prestola" u velikoj meri je inspirisana događajima iz istorije. Naravno, ne mislimo pritom na to da su zmajevi i "beli hodači" zaista postojali.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.