Danas je najslavljeniji svetac u Srbiji Sveti Nikola

Izvor: juGmedia, 19.Dec.2014, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je najslavljeniji svetac u Srbiji Sveti Nikola

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika  i moreplovaca i koji je jedan od najslavljenijih svetaca u Srba.

 Sveti Nikola se uvek slavi 19. decembra na dan kada je 343. godine svetitelj preminuo. Pošto pada u vreme velikog božićnog posta, domaćini pripremaju isključivo posnu hranu.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << strica, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je sirotinji nasleđenu imovinu. Prema predanju, vodjen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, a kako se pripoveda već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju među ljude.

Ubrzo posle toga postao je arhiepiskop mirlikijski te je u vreme progona hrišćana, pod carevima Dioklecijanom i Maksimijanom, dospeo u tamnicu ali je i tamo nastavlјao svoje propovedi. Prisustvovao je Prvom vaselјenskom saboru u Nikeji, i tu, u borbi za istinu udario jednog jeretika Arija zbog čega je odstranjen sa Sabora i od arhijerejske službe.

Nekada se na svim hrišćanskim brodovima nalazila ikona svetog Nikole a on se posebno praznovao duž Jadranskog i Sredozemnog mora gde je bio običaj da se na taj dan ne isplovlјava a da se brodovi na pučini usidre i plovidbu nastave sutradan.

Sveti Nikola je umro 343. godine i sahranjen je u sabornoj crkvi u Miri. Tu je njegovo telo počivalo više od šest vekova a hrišćani su dolazili na njegov grob i dovodili svoje bolesnike. Među njima su bili i Stari Sloveni sa reke Don čime se objašnjava zašto je sveti Nikola toliko poštovan kod Srba. Kada su Turci u jedanaestom veku osvojili Likiju, mošti svetoga Nikole su 1096. prokrijumčarene iz Mira u Bari u Italiji i položene u Crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika.

Tri godine potom građani Barija podigli su velelepnu crkvu svetom Nikoli. Ovom hramu je docnije srpski kralј Stefan Dečanski slao bogate priloge i čitavu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti jer mu je, kako je smatrao, sveti Nikola povratio vid.

Tokom vekova, sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih Svetaca. U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama Sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci.

Veliki broj vernika pravoslavne veroispovesti obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, kojom prilikom se uz sveću i slavski kolač,  okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS JE SVETI NIKOLA: Pola vernika slavi, a druga polovina im dolazi u goste

Izvor: Kurir, 19.Dec.2014

BEOGRAD - Krsnu slavu Nikoljdan, praznik posvećen Svetom Nikoli, zaštitniku moreplovaca, ribara, splavara i putnika, danas proslavlja najveći broj vernika Srpske pravoslavne crkve...Procenjuje se da oko polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina ide u goste. Pošto Sveti...

Nastavak na Kurir...

DANAS JE SVETI NIKOLA: Da je svetac osuđen za šamar jeretiku, milioni Srba danas ne bi imali slavu!

Izvor: Telegraf.rs, 19.Dec.2014

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, dece i studenata širom hrišćanskog sveta, a većini Srba je baš ovaj svetitelj krsna slava. Na ovaj dan, 19.decembar, svi mornari širom sveta bacaju sidra na jedan dan i odaju počast ovom svetitelju...On je jedan od svetaca koji je uspeo da ujedini Istok...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.