Danas je Sveta Petka

Izvor: juGmedia, 27.Okt.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Sveta Petka

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju dan Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke, zaštitnice žena. Ova  svetiteljke čije mošti počivaju u Jašiju, u Rumuniji pomagala bolesnima i siromašnima.  Sveta Petka se poštuje se u celom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima dolaze i pripadnici drugih religija verujući u njenu isceliteljsku moć i čudotvorno dejstvo.

Prepodobna mati Paraskeva rođena je u Epivatu i, prema zapisima srpskog vladike >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja. Roditelji su joj bili imućni i pobožni.Nakon njihove smrti Petka, odlazi u Carigrad, pa u jordansku pustinju, gde se podvizavala do starosti. Tada joj se javio anđeo Božiji i rekao joj da se vrati u otadžbinu.U Epivatu je proživela još dve godine u neprestanom postu i molitvi i onda je predala dušu Gospodu. Upokojila se u 11. veku i na njenom grobu počela su se dešavati razna čuda, najčešće izlečenja. Njene čudotvorne mošti prenete su u Carigrad.

Bugarski car Asen je mošti svetiteljke 1238. godine prebacio u Trnovo u Bugarskoj, a padom tog područja od Turke, sultan Selim je njene mošti odneo u Carigrad. Na molbu kneginje Milice, žene srpskog kneza Lazara, mošti svetiteljke prenesene su u Srbiju u Beograd i 125 godina bile su položene u kapeli na Kalemegdanskoj tvrđavi, da bi kasnije bile prenete u rumunskom gradu Jašiju.

Na ikoni je Sveta mati Paraskeva predstavljena u ženskoj monaškoj odeždi. Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena. Veliki broj crkava i lekovitih izvora nosi ime Svete Petke, a ova svetiteljka je zaštitnica mnogih domova gde se praznuje kao slava.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.