Izvor: JUGpress.com, 22.Jun.2021, 21:02

Dan sećanja i žalosti: dugujemo Crvenoj armiji više nego što ćemo ikad moći da vratimo

NIŠ

          Ceremonijom  polaganja venaca na Spomenik poginulim crvenoarmejcima i sadnjom drveća u Memorijalnom parku na Crvenom krstu i u okviru akcije „Park sećanja“ obeležen je 22. jun, dan kada Rusija  obeležava 80 godina od napada  fašističke Nemačke na Sovjetski Savez. U znak sećanja na ovaj datum, Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu, u saradnji sa Gradom Niš, organizovao je  prigodan program, koji se održao u okviru kompleksa >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << logora „Crveni krst” u Nišu. Kako je istakao ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko: ovo je Dan sećanja  i žalosti.

    Svečanosti su prisustvovali, osim delegacije ruske ambasade predvođene ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenikom i predstavnici Vlade Republike Srbije, koje je predvodio ministar Nenad Popović, kao i predstavnici lokalne vlasti na čelu sa predsednikom Skupštine grada Niša dr Bobanom Džunićem. U sastavu ruske delegacije nalazili su se i predstavnici  rukovodstva Federalne Agencije  za pitanja Zajednice nezavisnih država  kao i direktor Ruskog doma u Beogradu  Jevgenij Baranov.

     “Ovo je  veliki dan – Dan tuge i sećanja na one koji su poginuli i koji su, ne misleći na sebe, branili slobodu. Danas je 80 godina od stravičnog događaja kada je fašistička Nemačka napala Sovjetski Savez. Danas ovaj dan pokazuje ko je tada bio u pravu i ko je bio na pravoj strani. U to vreme smo sa Srbijom bili zajedno  i zbog  toga se i danas borimo zajedno, rame uz rame, sa pokušajima revizije istorije. Svuda smo zajedno sa Srbijom, jer je ovo na neki način temelj našeg razumevanja i uzajamne pomoći, bilo da se radi o privrednoj ili nekoj drugoj saradnji. Uvek smo spremni da priteknemo jedni drugima u pomoć”, kazao je ambasador Rusije u Srbiji  Aleksandar Bocan-Harčenko.

      Dr Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije i predsednik Fondacije “Besmrtni puk”  je istakao da je Rusija uspela da se odupre  napadima fašističke Nemačke.

     “Ruski vojnici su prešli celu  Evropu i ušli u Berlin. Oni su zajedno sa srpskim vojnicima oslobađala Beograd i celu Srbiju. Bili su tada  rame uz rame i zahvaljujući ruskim i srpskim vojnicima kojih je bilo daleko manje, oslobođena je i cela Evropa. Kako su tada  naši dede i očevi bili rame uz rame boreći se protiv  nemačkog nacizma tako smo i danas zajedno, idu nove borbe. Ne smemo dozvoliti revizuju istorije. Oni koji su nas napadali, nacisti, koji su bili dželati, žele da nas pokažu kao dželate a sebe kao žrtve. Ali istorija je samo jedna. Srbija i Rusija su pobednici  u Drugom svetskom ratu”, istako je ministar Popović.

    Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić je istako da se u potpunosti slaže sa rečima ambasadorom Aleksandra Bocana-Harčenka da je ovo „ dan tuge i dan sećanja“.

    “Dan sećanja na sve pale borce sovjetske koji su položili svoje živote za odbranu srpskog naroda i srpsku nezavisnost u otadžbinskom ratu. Srbiji i Rusiji jesu bratski narodi i nas povezuje i istorija, pravoslavlje i naše čelično prijateljstvo- nekada u borbi protiv fašizma i drugih neprijatelja, a danas u borbi protiv nevidljivog neprijatelja, protiv korone. Izuzetno je značajna podrška našeg starijeg i većeg brata, slobodan sam to da kažem, Rusije našoj državi i, kao što rekoh, mi danas imamo čelično prijateljstvo, za koje su najzaslužniji naši predsednici, Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin“ reko je predsednik skupštine Grada Niša dr Boban Džunić.

    Nakon polaganja venica otkriven je rekonstruisani memorijani park  u logoru “Crveni krst” i organizovana sadnja drveća u  memorijalnoj aleji “Park sećanja”.

    Otvarana je i izložbe moskovskog Centralnog muzeja Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. „Neprijatelja ćemo poraziti. Pobeda će biti naša”.

     Ova svečanost je još jednom podsetila na značaj zajedničkog  negovanja istih vrednosti i  principa u očuvanju istorijskog nasleđa Drugog svetskog rata: kao nekada u borbi protiv  fašizma i danas Srbija i Rusija zajedno štite  istorijsku istinu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.