Dan pešačenja obeležen na jugu Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 16.Sep.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan pešačenja obeležen na jugu Srbije

Učenici osnovnih i srednjih škola, članovi planinarskih klubova, rekreativci i iskusni planinari sa juga Srbije šetnjama su obeležili planinarsku akciju “Dan pešačenja” koja je održana širom Srbije 14. septembra.

Najmasovnije je bilo u Leskovcu, gde je oko 400 učesnika pešačilo do brda Hisar.

Sama ideja ove manifestacije, prema rečima organizatora, jeste da se kod ljudi, naročito kod mladih, razviju psiho-fizičke i radne sposobnosti, ali i zdravi načini >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << života.

Naš najmlađi učesnik bio je dvogodišnjak, a najstariji deka od 92 godine. Najviše je bilo učenika Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Leskovca - kažu organizatori.

Oni koji su učestvovali, kažu da im je bilo lepo jer su deo dana proveli u prirodi i nadaju se da će se slične akcije organizovati i ubuduće. Najmasovnije u Leskovcu; foto: PSK Kukavica

Nadamo se da će pešačkih akcija biti i ubuduće, bez obzira na to da li se obeležava neki dan ili praznik - kaže jedan od učesnika.

Akciju pešačenja u Leskovcu organizovao je Planinarsko-skijaški klub Kukavica i leskovački Sportski savez.

Planinarski klub Železničar 2006 iz Vranja organizovao je šetnju do “Borinog brda” iznad grada u kojoj je učestvovalo stotinak mladih ljudi, a među onima koji su se pridružili izletu, bili su i članovi Atletskog kluba Olimpija, učenici vranjskih osnovih škola i izviđači iz Odreda Sima Pogačarević.

Pešačilo se i u Dimitrovgradu i Babušnici - u pograničnom gradu okupilo se skoro 100 rekreativaca, a najbrojniji su bili učenici 5. i 6.razreda osnovne škole "Hristo Botev". Vranjanci šetali do Borinog brda; foto: Grad Vranje

Raspon godina učesnika je bio od 3, koliko je imala najmlađa učesnica, do 68 koliko je imao najstariji učesnik ovogodišnjeg pešačenja. Učestvovali su i članovi PD Caribrod, gimnazijalci, penzioneri i građani Dimitrovgrada - kažu u Planinarskom društvu Caribrod.

Do lokalnog izletišta Izvorsko vrelo pešačili su Babušničani, a osim članova planinarskog kluba Ruj 1706, šetali su i učenici Srednje škole koji su prešli stazu od 8 kilometara.

Bilo je i onih kojima je ova deonica bila kratka, pa je jedan deo produžio planinarski dan odlaskom na vrh Stolski kamen, koji se nalazi na 1.239 metara nadmorske visine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.